Gentse specialist in autonoom spoorvervoer OTIV in proefproject met NS
De Gentse start-up OTIV, die is gespecialiseerd in autonome spoorvoertuigen (trams en treinen), haalde zojuist 800.000 euro op en werkt al enige tijd aan een proefproject bij NS, meldt De Tijd.
Het Gentse bedrijf (met nu 7 medewerkers, maar groeiend) wil de veiligheid en de efficiency van spoorvervoer in complexe stedelijke en industriële omgevingen verhogen. “Een autonome auto zal het mobiliteitsprobleem niet oplossen, die komt nog altijd in files terecht”, zegt Niels Van Damme, die het bedrijf samen met Sam De Smet oprichtte.
Spoorvervoer in complexe omgevingen is niet zonder risico zegt OTIV, dat verwijst naar Nederlands onderzoek waaruit blijkt dat per gereden kilometer een tram twaalf keer meer risico loopt bij een ernstig ongeluk betrokken te raken dan een auto. Voor ongevallen met dodelijke afloop zijn de cijfers nog slechter.
Grote constructeurs van spoormaterieel zoals Alstom en Siemens mikken voor autonoom rijden op de grote treintrajecten tussen steden, legt De Smet uit. OTIV focust op de problematiek van autonoom rijden in complexe (stedelijke) omgevingen. Dit of volgend jaar komen op industriële terreinen tests met autonoom spoorvervoer. Op zulke tests in stadscentra is het wellicht nog een vijftal jaar wachten.
Samen met NS wordt de slimme detectie van obstakels getest op een rangeerterrein in Amersfoort. Daar worden sensoren en artificiële intelligentie (AI) bij gebruikt. Bij de tests wordt gebruikgemaakt van een ‘sensor suite’ van OTIV, die werkt met camera’s, radar en lidar (dat zowel de snelheid als de afstand van een object meet). Het project startte in januari en loopt nog tot midden april. “De NS zet sterk in op innovatie voor automatische treinbesturing”, zegt De Smet.
- Het systeem van OTIV ‘ziet’ het gevaar van een botsing in een stedelijke omgeving meteen. Foto OTIV.ai