In Parkstad bieden mensontwikkelbedrijven, WSP Parkstad en Arriva kansen op de arbeidsmarkt
Vandaag zijn 10 nieuwe medewerkers gestart met hun baan/ontwikkelplek in het Serviceteam van Arriva in Limburg. De ontwikkelplekken zijn vormgegeven met WSP Parkstad als aanjager en verbinder tussen de mensontwikkelbedrijven in Parkstad en Arriva als werkgever. De medewerkers zijn kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt van Mensontwikkelbedrijf Landgraaf, Betere Buren en Werk voor Heerlen.
De medewerkers gaan drie maanden aan de slag bij Arriva Limburg. In die tijd krijgen ze de kans om zich te ontwikkelen en, onder begeleiding van Arriva, werkervaring op te doen. Met deze ervaring verkleinen zij hun afstand tot de arbeidsmarkt. Na afloop van het traject kunnen de deelnemers doorstromen naar andere werkgevers of in aanmerking komen voor een vervolgtraject bij Arriva zelf.
De tien medewerkers uit de regio Parkstad zijn een afspiegeling van de kandidaten van de verschillende mensontwikkelbedrijven. Ze worden bij Arriva opgeleid om verschillende taken uit te voeren. Zo kunnen ze werken aan de ontwikkeling van hun werknemersvaardigheden.
Deze nieuwe collega’s van Arriva bieden in de ServiceTeams extra hulp aan chauffeurs op drukke stations, helpen reizigers en ondersteunen bij marketingacties. Ook het op orde houden van de fietsenstallingen of het (extra) reinigen van de bussen kan onderdeel uitmaken van hun werk. Vandaag was de eerste werkdag die in het teken stond van kennismaken; met elkaar, met de ServiceTeam-coördinator, met Arriva als werkgever en met de concrete werkzaamheden.
Buddy vindt het alvast fijn dat hij bezig kan zijn en iets voor de mensen kan betekenen: “Het is een hele stap voor mij om weer aan het werk te kunnen gaan. En dat kan ik nu in mijn Heerlen bij Arriva.” En Jasper zegt: “Dit gaat voor mij hopelijk stabiliteit en vastigheid opleveren. Ik hoop dat het tot een baan kan leiden. Ik houd ervan om op weg te zijn. Nieuwe mensen leren kennen en hier nu starten is wel spannend.”
In samenwerking met WSP Parkstad en de mensontwikkelbedrijven geeft Arriva Limburg op deze manier invulling aan haar sociale ambities en zet concrete stappen op het gebied van verantwoord, inclusief, ondernemen. Als de werkperiode van een medewerker in het ServiceTeam voorbij is kunnen medewerkers die geschikt blijken, doorstromen naar een baan als buschauffeur, machinist, medewerker beveiliging, -facilitaire zaken of -schoonmaak. Dit kan bij Arriva maar ook bij andere bedrijven.Sinds 2016 investeert Arriva landelijk in het bieden van werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In 2016 startte Arriva met het eerste ServiceTeam in regio Oost. Dit succesvolle concept wordt dus vanaf vandaag ook in Limburg toegepast en is de opmaat naar meer. Inmiddels heeft Arriva landelijk al ruim 230 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geboden op een mooie loopbaan met betaald werk.
- Op de foto Buddy rechts: zoals hij zijn dag begon en links zoals hij de middag eindigde na instructie en kennismaking – in de Arriva werkleding. Foto en fotobewerking: Aron Nijs.