KLM, NS, ProRail, Schiphol en Ministerie van I&W werken samen aan ‘substantiële en concrete maatregelen’ voor internationale treinen
Het nemen van ‘substantiële en concrete maatregelen’ om de aantrekkelijkheid van internationale treinreizen op de middellange afstand te verbeteren is op korte termijn de inzet van de ‘Actie-agenda Trein en Luchtvaart’ van KLM, NS, Schiphol, ProRail, Schiphol en het Ministerie van Infrastructuur. De intenties richten zich op zes bestemmingen: Brussel, Parijs, Londen, Frankfurt, Düsseldorf en Berlijn. Het lijkt veel ‘oude wijn in nieuwe zakken’ en een herhaling van eerder gedane zetten. Vakmedium Treinreiziger “ziet vooral veel onderzoeken (opnieuw) aangekondigd worden.”
Zo is er tussen Schiphol, Antwerpen, Brussel en Parijs al langer de mogelijkheid per Thalys en deels via IC Brussel te reizen. Het aantal AirRail-tickets van KLM steeg in 2019 met 25% naar 93.000 (gemiddeld 250 reizigers per dag), maar KLM vliegt nog steeds vijfmaal per dag tussen Brussel en Amsterdam (een vlucht van nauwelijks 40 minuten). In 2019 was dit nog zesmaal per dag.
Voor de opgeheven vlucht reserveerde KLM extra stoelcapaciteit bij Thalys, aldus Treinreiziger.
In de ‘nieuwe’ actie-agenda wordt een onderzoek toegezegd naar het aanbieden van AirRail-tickets tussen Parijs-Schiphol, Londen-Schiphol/Amsterdam en Düsseldorf-Schiphol. In de plannen beloven NS en ProRail met hun Duitse collega’s te onderzoeken of een frequentie- en capaciteitsverhoging tussen Schiphol, Düsseldorf en Frankfurt tot de mogelijkheden behoort. De eerder in 2016 en 2018 door NS geuite ambitie van een uurverbinding naar Düsseldorf en Keulen werd later weer als ‘onhaalbaar’ geschrapt.
De frequentie tussen Amsterdam en Londen per Eurostar moet ook worden verbeterd. Onderzocht wordt of er in 2025 zesmaal per dag tussen beide steden kan worden gependeld en of er een stop op Schiphol – ook de transferpassagiers worden in de onderzoeken niet vergeten – kan worden ingepland.
Een on-going soap is de verbinding Amsterdam-Berlijn, die eerder trager dan sneller lijkt te worden. Het lijkt er, volgens de actie-agenda, nu op dat inmiddels meer reizigers voor de (trage) trein (Amsterdam-Berlijn in 6.20 uur) kiezen in plaats van voor het vliegtuig. Om deze verbinding een half uur (!) sneller te maken zijn er nog ingrijpende infrastructurele werken nodig, vooral aan Duitse kant.
- Kiezen meer mensen door de ‘Actie-agenda Trein en Luchtvaart’ voor de trein in plaats van het vliegtuig? Amsterdam-Berlijn is al jaren een on-going soap. Foto NS.