Leden spoorbonden stemmen schoorvoetend in met NS-cao
Echt van harte ging het niet, maar de vakbonden bij NS – FNV, CNV, VVMC en VHS – hebben ingestemd met het eindbod van NS voor een nieuwe cao. Daarmee is de nieuwe cao een feit.
In de nieuwe cao staat onder andere een loonstijging van in totaal 4%, een werkgelegenheidsgarantie tot 1 januari 2025 en een betere regeling om eerder met pensioen te gaan. De cao treedt met terugwerkende kracht per 1 april 2020 in werking en loopt tot 1 juli 2022. Onder de NS-cao vallen ongeveer 17.000 mensen.
“Na lang en intensief onderhandelen ben ik heel blij dat we nu een mooi resultaat hebben bereikt met de vakbonden voor een nieuwe cao,” zei Marjan Rintel, president-directeur NS. “Ik ben trots dat we – naast een loonsverhoging – ervoor kunnen zorgen dat alle collega’s die dat willen, bij NS kunnen blijven werken. Zo houden we onze mensen binnenboord. We hebben alle NS’ers keihard nodig in deze moeilijke tijd. Die is niet opeens voorbij, maar dat we er samen de schouders onder kunnen zetten geeft veel vertrouwen voor de toekomst.“
Veel vakbondsleden zijn wel teleurgesteld, vooral over het loonbod en de regeling over eerder stoppen met werken. “Gezien de situatie wordt het eindbod door de meerderheid van onze leden geaccepteerd, maar veel leden zeggen voor de volgende cao meer waardering van NS te verwachten,” zei Henri Janssen, bestuurder bij FNV Spoor.
De nieuwe cao gaat, met terugwerkende kracht, in per 1 april 2020 en loopt tot 1 juli 2022. De lonen gaan in drie stappen omhoog, 1,2 procent in 2020, 1,6 procent in 2021 en weer 1,2 procent in 2022. “Dat is teleurstellend voor de leden, want die loonstijgingen komen onder het inflatieniveau. In feite gaat men er dus op achteruit”, aldus Janssen. Daarnaast krijgen alle medewerkers een eenmalige vergoeding van 200 euro netto naar rato van het aantal contracturen.
In de nieuwe cao is ook een regeling opgenomen voor eerder stoppen met werken. NS-medewerkers kunnen tot maximaal drie jaar met vervroegd pensioen. Janssen: “Wij zijn blij dat het gelukt is om deze regeling voor alle functies en ongeacht het aantal dienstjaren bij NS te laten gelden. Maar het bedrag dat NS meegeeft aan mensen die eerder stoppen, is te laag. Daarnaast heeft NS als voorwaarde opgenomen dat vervroegd uittreden wel operationeel mogelijk moet zijn, wat de regeling dus weer minder zeker maakt.”
Ook over werkgelegenheid zijn op aandringen van FNV in de nieuwe cao verbeterde afspraken gemaakt. NS biedt tot 2025 een garantie op werk voor iedereen die 11 december 2020 in dienst was. Medewerkers waarvan de baan verdwijnt, krijgen minimaal twee passende functies binnen NS aangeboden. Gedwongen ontslagen zijn voor die periode uitgesloten.
• Leden spoorbonden stemmen schoorvoetend in met NS-cao. Redactiefoto.