Ministeries en industrie steken miljoenen in ontwikkelprogramma en Groningse testfaciliteit voor hyperloop
De ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en Economische Zaken & Klimaat en een consortium van bedrijven en onderzoeksorganisaties starten een publiek-private samenwerking voor de volgende fase van de ontwikkeling van de hyperloop.
Het publiek-private consortium gaat verder onderzoek doen naar het potentieel van de hyperloop als een snelle, emissieloze vervoersoplossing die een belangrijke rol kan spelen in de klimaattransitie en tegelijkertijd voor economische groei kan zorgen. De hyperloop is een nieuw transport systeem waarbij mensen en goederen in voertuigen door lagedrukbuizen reizen.
Het Hyperloop Development Program (HDP) is een gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelprogramma voor de ontwikkeling van de hyperloop en is ontworpen als een inclusief ecosysteem waarbij bedrijven en instellingen gelijkwaardig kunnen samenwerken om de ontwikkeling van de hyperloop te versnellen.
Het driejarige programma is erop gericht aan te tonen dat de hyperloop een veilige, duurzame en commercieel levensvatbare oplossing is voor de transportuitdagingen op Europees en mondiaal niveau. Het potentieel van de hyperloop als industrieel ontwikkelingsproject dat nieuwe bedrijven, banen en economische groei creëert, zal ook in deze beginfase worden beoordeeld. Net zoals de implicaties voor de digitalisering en de connectiviteit van de industrie. “Een infrastructuurproject op internationale schaal zoals hyperloop kan alleen gerealiseerd worden als publieke en private partijen op complementaire wijze samenwerken”, aldus Jeroen in ‘t Veld, voorzitter van het Hyperloop Development Program
Sinds 2017 is Nederland een van de trekkers van de hyperloop-ontwikkeling. Een ecosysteem van meer dan 20 relevante bedrijven heeft hyperlooptechnologieën ontwikkeld en gevalideerd, zoals de hyperloop baanwisseltechnologie, die cruciaal is voor de implementatie van een netwerk. De minister van Infrastructuur & Waterstaat en de staatssecretaris van Economische Zaken & Klimaat hebben nu laten weten dat beide ministeries subsidies zullen toekennen ter ondersteuning van het gezamenlijk ontwikkelde programma. Het programma heeft een beoogd budget van €30 miljoen, waarvan de industriepartners gezamenlijk 22,5 miljoen euro beschikbaar stellen. De provincie Groningen heeft toegezegd 3 miljoen euro bij te dragen aan het European Hyperloop Center Groningen, de testfaciliteit die een centrale rol speelt in het programma. Beide ministeries zullen 4,5 miljoen euro aan subsidies toe te kennen.
Door substantiële financiële steun en actieve betrokkenheid te bieden aan een hyperloop-ontwikkelingsprogramma, neemt de nationale overheid van Nederland een leidende rol in de ontwikkeling van de hyperloop wereldwijd.
Naast de steun van de ministeries en de provincie Groningen zijn de volgende partijen bij het programma betrokken: ADSE, Balance, Royal BAM Group, Beckhoff, Delft Hyperloop, EuroTube, Hochschule Emden/Leer, Hardt, Institute of Global Innovation Economics and Logistics, Royal IHC, NEVOMO, NS, POSCO, Recaro, Royal Schiphol Group, Schweizer Design Consulting, Tata Steel, TÜV Rheinland, Vattenfall. Meer over het hyperloop-ontwikkelingsprogramma: hyperloopdevelopmentprogram.com.
- Ministeries en industrie steken miljoenen in ontwikkelprogramma en Groningse testfaciliteit voor hyperloop. Foto Hyperloop/Plomp.