NMBS blijft bij sluiting loketten in 44 stations, ondanks aanvankelijk ‘njet’ van mobiliteitsminister
Ook na het aanvankelijk ‘njet’ van federaal mobiliteitsminister Georges Gilkinet tegen de sluiting van loketten op 44 stations in België, zet de spoorwegmaatschappij haar sluitingsplan toch door. Gilkinet had gepleit voor een “menselijke aanwezigheid” op de stations. Wel wil de NMBS bekijken of mogelijk begeleidende maatregelen – zoals een samenwerking met BPost voor de verkoop van treinkaartjes – mogelijk is.
Na de aankondiging van de sluiting vorige week maandag ontstond er dinsdag een flinke aanvaring tussen de minister, die het niet eens was met de beslissing, en NMBS CEO Sophie Dutordoir. Zij werd in een persbericht teruggefloten, maar counterde door – in een brief – duidelijk te maken dat de minister al maandenlang op de hoogte was van de NMBS-plannen en zich er niet tegen uit had gesproken. Dutordoir sprak van een ‘zware vertrouwensbreuk.’
Gilkinet zei in de Kamer dat hij hoopte dat de dialoog zou worden voortgezet. Er kwam een soort accoord en de Raad van Bestuur gaf vanochtend groen licht: in wezen veranderde er niets aan de plannen van de NMBS. De loketten sluiten allemaal aan het eind van het jaar. Alleen werden een aantal flankerende maatregelen – zoals extra informatievoorziening en begeleiding in de stations – iets waar de NMBS traditioneel niet erg sterk in is, versterkt.
Pas nu gaat de NMBS onderzoeken of er een samenwerking mogelijk is met ‘derde partijen’, zoals BPost of lokale krantenwinkels, die eventueel ook tickets of abonnementen zouden kunnen gaan verkopen. Een commerciële aanpak die in buurland Nederland al jaren wordt gevolgd en waar collega NS ook zelf winkeltjes in de stations exploiteert, is blijkbaar nooit serieus overwogen in België. Onder meer enkele Kamerleden en reizigersorganisatie TreinTramBus kwamen vorige week (!) met deze oplossing aanzetten. NMBS hoopt de ‘menselijke aanwezigheid’ in de stations te verzekeren door samenwerking met de 44 gemeenten en met sociale en andere organisaties. Ook de openingsuren van de wachtruimtes worden mogelijk uitgebreid.
Minister Gilkinet heeft duidelijk zijn hand overspeeld in het robbertje vechten met de NMBS. Maar door het extra in de verf zetten van de (bescheiden) flankerende maatregelen kan hij toch zeggen als een leeuw voor de belangen van de reiziger te hebben gevochten. Dat dan wél nadat hij al maanden op de hoogte was van de ingrijpende en klant-onvriendelijke plannen van de spoorwegmaatschappij. NMBS-Gilkinet: 1-0.
- NMBS blijft bij sluiting loketten in 44 stations, ondanks aanvankelijk ‘njet’ van minister. Redactiefoto.