Noodoplossing voor Uber die deel wetgeving 1995 buiten spel zet, splijt Brusselse regering.
Nadat vorige week de Uber-chauffeurs twee dagen lang in het centrum demonstreerden en tunnels blokkeerden, waren het vandaag Brusselse taxichauffeurs die demonstreerden – aanzienlijk bescheidener dan de Uber-chauffeurs en zonder het verkeer te blokkeren. Al staat dit wel op het verlanglijstje van de taxichauffeurs voor deze week. De taxichauffeurs vrezen dat de Brusselse regering een noodoplossing in elkaar steekt waardoor Uber met enkele weken – gemikt wordt op een stemming op 10 december a.s. – op 13 december weer aan het werk zou kunnen.
Niet alleen zorgt Uber via de chauffeurs voor permanente druk, ook heeft het de politieke partijen een maatwerkoplossing gepresenteerd. Die komt er op neer dat artikel 17 van de wet van 27 april 1995, die het taxi- en limousinevervoer in de Belgische hoofdstad regelt, op een aantal punten tijdelijk zou moeten worden aangepast.
Die tijdelijke oplossing bestaat uit het afschaffen van de verplichting dat er voor de limousines een contractduur van tenminste drie uur moet zijn (onwerkbaar voor Uber), de ‘limousines’ niet mogen rondrijden zonder (vaste) bestelling en de Uber-chauffeurs geen gebruik mogen maken van radiotelefonie.
De activiteiten van een aantal politieke partijen in Brussel Hoofdstad, die zich het vuur uit de sloffen lopen om Uber zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen en een ‘sociaal bloedbad’ bij de 2.000 chauffeurs (overigens indirect veroorzaakt door de illegale activiteiten van Uber) te voorkomen, stuit bij de Brusselse taxisector op onbegrip: “Er zou een tijdelijke oplossing voor de chauffeurs van Uber in de pijplijn zitten, waarbij het begrip ‘gerechtigheid’ tussen aanhalingstekens zou komen te staan”, stelde Sam Bouchal van de Brusselse taxifederatie in een tweet. “Waar kunnen we nog in geloven? Wat er nu gebeurt is compleet walgelijk.”
Momenteel vertoont de Uber-app – die overigens door Uber afgelopen vrijdag om 18.00 werd afgesloten voor de chauffeurs met VVB(limousine)vergunningen – de tekst ‘er zijn geen wagens beschikbaar’. Dit met name omdat Uber, bevreesd dat deurwaarders van Taxis Verts mogelijk zouden willen vaststellen dat er na het bekend worden van het arrest van het Hof van Beroep na woensdag nog illegale ritten zouden zijn uitgevoerd. Voor elke overtreding van Uber geldt een boete van 10.000 euro. Taxis Verts CEO Michel Pretre bevestigde in de media dat het nog geen vaststellingen had laten doen.
Vanmiddag bereikten meerderheidspartijen One.brussels/Vooruit, Open VLD, Groen en Défi een akkoord over een ‘overgangsmaatregel’ in de vorm van een ‘spoedordonnantie’ voor de problematiek van de Brusselse Uber-chauffeurs. Ze vinden daarvoor steun bij oppositiepartijen N-VA, CDH en MR. Die oplossing gaat in de richting van de door Uber bereidwillig aangereikte ‘suggesties’ en zou tot augustus 2022 moeten lopen, opdat er voldoende tijd is voor de discussie over het Taxiplan.
Inmiddels staat trouwens ook dat Taxiplan, waarvoor er vorige week al overeenstemming was, door de acties van met name oppositiepartij CDH (die de ‘spoedordonnantie’ voor Uber lanceerde), weer enigszins op losse schroeven. CDH toonde zich alvast tevreden: “Wij hebben gekregen wat we wilden: een overgangsperiode en de mogelijkheid om een debat te voeren over het Taxiplan,” zei parlementslid Christophe De Beukelaer (CDH). De PS, de partij van minister-president Vervoort, steunt de voorstellen niet. Ecolo dat aanvankelijk tegen was, zei vanmiddag geen oppositie tegen de spoedmaatregelen te zullen voeren. Ook binnen de PS is er aanhoudende discussie over de ‘tijdelijke’ ordonnantie. Vraag is ook of er bij het overleg in het parlement volgende week voldoende stemmen voor de spoedoplossing zullen zijn.
- Noodoplossing voor Uber die deel wetgeving 1995 buiten spel zet, splijt Brusselse regering. Redactiefoto.