NS: Spoor Zandvoort kan drukte Formule 1 niet aan
De NS luidt in Het Parool de noodklok over de treinverbinding naar Zandvoort. De spoorwegen willen volgend jaar een ambitieuze Formule 1-dienstregeling gaan rijden, maar de bovenleiding is ongeschikt om honderdduizenden Max Verstappen-fans te vervoeren. Het traject waar het om gaat is Haarlem – Zandvoort, 8 kilometer langs drie overwegen en met één tussenstation (Haarlem Overveen). In normale tijden gaan er vier boemeltreinen per uur over dat strandspoorlijntje.
Om te voorkomen dat de uitvalswegen naar de badplaats totaal overlopen, heeft het circuit al laten weten dat het raceliefhebbers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer wil laten komen. NS wil dolgraag meewerken en heeft afgelopen tijd een mogelijke Formule 1-dienstregeling in kaart gebracht. Waar de spoorwegen normaliter hoogstens 5.000 reizigers per dag naar Zandvoort vervoert, moeten dat er tijdens het Formule 1-weekend minstens 50.000 zijn.
Om zulke aantallen mogelijk te maken wil NS twaalf treinen per uur inzetten, in plaats van vier nu. Zes intercity’s en twee sprinters gaan van en naar Amsterdam rijden, plus vier sprinters vanaf Haarlem. De intercity’s worden verlengd tot tien treinstellen, de sprinters zullen zelfs uit twaalf rijtuigen bestaan.
In normale tijden gaan er vier boemeltreinen per uur over dat strandspoorlijntje naar Zandvoort. Als we alle zeilen bijzetten, zegt spoorwegbeheerder ProRail in De Volkskrant, kunnen we daar zes van maken. Maar de NS wil tijdens de Formule 1 elk uur maar liefst 12 treinen gevuld met in totaal 15 duizend mensen afleveren op het kleine station in Zandvoort. Aan Prorail de taak om het voor elkaar te krijgen.
Dat kan alleen met een grondige opwaardering van het traject, zegt een woordvoerder van Prorail. Een en ander hangt ook af van de vraag of het gaat om tijdelijke extra capaciteit of om een structurele opwaardering, maar in beide gevallen moet de elektrische capaciteit op de spoorlijn worden verdriedubbeld.
We kunnen het, zegt Prorail. Maar we moeten wel tijdig en grondig te werk gaan, en zorgen dat er een robuust systeem klaar staat dat ook tegen een stootje kan – als er één trein stilstaat dan lopen al die andere ook in de soep. Vandaar dat een verdubbeling van de capaciteit volgens hem niet voldoende is. “Dan is het alsof de kookplaat, wasmachine en koelkast aanstaan, en als je dan ook nog per ongeluk gaat stofzuigen vliegt de boel eruit.”
- Stopt de ongeschikte infrastructuur de ambitieuze NS-plannen om volgend jaar in één dag 50.000 racefans naar circuit Zandvoort te vervoeren?