Onderzoek BNR: Forenzen vinden meer asfalt en rekeningrijden geen oplossing voor fileprobleem
Forenzen zien het verbeteren van het openbaar vervoer als dé oplossing om de fileproblematiek aan te pakken. Dat aldus onderzoek van marktonderzoeksbureau MWM2 in opdracht van BNR Nieuwsradio. Meer asfalt en rekeningrijden zijn voor de forenzen niet de oplossing voor de files. Wel méér OV, waarschijnlijk vooral in de hoop dat ze het zelf niet hoeven te gebruiken en dat anderen als OV-overstappers de weg vrij maken voor hen.
Volgens het onderzoek staat de helft van de forenzen weleens in de file. Ze staan dan gemiddeld op een dag ruim 25 minuten vast op de weg. De files worden als een groot probleem ervaren bij werkend Nederland, zo zegt bijna twee derde van de mensen. Zij wijzen vooral de overheid aan als degene die de problematiek moet oplossen.
En wat zouden forenzen zelf doen? Zodra mensen gevraagd wordt in welk geval zij zélf de auto zouden laten staan voor de reis naar het werk, blijkt het verbeteren en goedkoper maken van het OV ineens een minder populaire maatregel. In beide gevallen zou maar een derde van de forenzen de auto dan laten staan. Dat komt doordat mensen hopen dat vooral voor henzelf de weg vrijgemaakt gaat worden, als anderen bijvoorbeeld met het OV gaan, zo zegt Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid van de TU Delft: “Mensen denken: als het openbaar vervoer maar beter wordt, dan gaan andere mensen wel met de trein, metro of bus, zodat zij zelf beter kunnen doorrijden.”
Van de werkgever verwacht slechts een kwart van de werknemers een oplossing om files te vermijden. Daar liggen nog veel oplossingsmogelijkheden. Bij ruim vier op de tien forenzen heeft hun werkgever géén maatregelen getroffen zodat werknemers hun auto thuis kunnen laten, zoals een vergoeding voor het OV, een (lease)fiets of thuiswerken. Veel reizigers voelen zich dan ook gedwongen om met de auto naar het werk te gaan, omdat een derde hun werk niet op een andere manier kan bereiken.
Een systeem van rekeningrijden waarbij je betaalt naar gebruik is zeer zeker bespreekbaar, vertelde Frits van Bruggen, directeur van de ANWB en voorzitter van de Mobiliteitsalliantie aan BNR. Maar bij een spitsheffing haakt een groot deel van de Nederlanders af, zegt hij. “Als je aan mensen vraagt of ze in de spits meer willen betalen dan buiten de spits, dan vindt een grote meerderheid dat heel oneerlijk. Maar betalen per kilometer willen we best.”
Hoogleraar vervoerseconomie Erik Verhoef van de Vrije Universiteit ziet ook mogelijkheden bij werkgevers: “Er is nog heel veel verbetering mogelijk. Dat zou niet alleen van de overheid moeten komen, maar ook van de werkgevers.” Verhoef pleit er voor dat de overheid samen met werkgevers de handen uit de mouwen steekt. Van Wee ziet mogelijkheden in het vooral aannemen van werknemers die dicht bij het bedrijf wonen.
- Onderzoek BNR: Forenzen vinden meer asfalt en rekeningrijden geen oplossing voor fileprobleem.