Opmerkelijke brief van Just Eat Takeaway CEO Jitse Groen: “Het tij keert voor gig-werkers”
Zaterdag publiceerde de Financial Times een opmerkelijke brief van Jitse Groen waarin de CEO van Just Eat Takeaway stelling neemt tegen de zzp-isering van de platformsector – vrijwel zeker naar aanleiding van het vonnis van het Britse Hooggerechtshof, afgelopen vrijdag, waarin het aangaf dat Uber-chauffeurs in Groot-Brittannië ‘workers’ zijn, een tussencategorie tussen werknemer en zzp’er. ‘Workers’ werken op een vastere contractbasis dan zzp’ers.
“Het tij keert voor de gig-werknemers in Europa,” schreef Groen en vervolgde: “Nicolas Schmit, Europees commissaris voor banen en sociale rechten, overlegt momenteel met vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers om de arbeidsomstandigheden van werknemers van technologieplatforms te onderzoeken. Uw correspondent Tim Bradshaw heeft over deze kwestie geschreven.”
“Veel technologieplatforms maken gebruik van zogenaamde kluswerkers, wat in wezen betekent dat hun werknemers niet in dienst zijn, maar zijn aangemerkt als zelfstandigen of ondernemers. Dit heeft geleid tot onzekere arbeidsomstandigheden in heel Europa, de ergste in honderd jaar. De kluseconomie gaat ten koste van de samenleving en de arbeiders zelf. Er worden geen belastingen en premies betaald. Koeriers zijn niet goed verzekerd. Vooral dat laatste is zorgwekkend, omdat koerier zijn meer risico met zich meebrengt dan een bureaubaan.”
“De pandemie heeft de situatie gevaarlijker gemaakt. Deze bedrijven geven je één overkoepelende reden om de kluseconomie te steunen: ‘flexibiliteit’. Koeriers, zeggen ze, willen flexibiliteit en daarom past een normaal contract niet bij hen. Takeaway.com heeft altijd zijn bezorgers in dienst genomen, hetzij rechtstreeks, hetzij via agentschappen (‘Just Eat onthult plan voor loon bij ziekte en uurloon’, 10 december). Na de fusie van vorig jaar met Just Eat zijn we begonnen dit model ook in andere Europese landen te introduceren, waaronder het VK, Frankrijk en Spanje.”
“Hoe kunnen we tienduizenden mensen in dienst nemen als dit blijkbaar onmogelijk is voor anderen in exact hetzelfde bedrijf? Gelukkig begint het tij te keren: rechtbanken in Spanje en Nederland veroordelen bedrijven voor misbruik van freelancewetten. Het is de moeite waard om te vermelden wat de Spaanse regering doet, in een poging om alle voedselbezorgers binnen drie maanden als vast personeel te definiëren. De rest van Europa moet dit voorbeeld volgen. Beleidsmakers moeten begrijpen dat, hoewel sommige dingen er online een beetje anders uitzien, er weinig verschillen zijn met de offline wereld die een wijziging van de bestaande wetgeving rechtvaardigen. Dit zal leiden tot een nieuwe inferieure klasse van werknemers. We hebben verduidelijking nodig dat platformbanen altijd zijn geweest wat ze zijn: banen. In de meeste landen is het slechts een kwestie van het handhaven van de al bestaande wetten.”
Was getekend: Jitse Groen, Chief Executive, Just Eat Takeaway.com Amsterdam, Nederland.
- Opmerkelijke brief van Just Eat Takeaway CEO Jitse Groen: “Het tij keert voor gig-werkers.” Foto Just Eat Takeaway.