OV-bedrijf Göteborg vraagt reizigers te lopen in plaats van de bus te nemen
Het Zweedse openbaar vervoerbedrijf Västtrafik heeft een nieuwe versie gemaakt van de gemeenschappelijke tram- en buskaart voor de stad Göteborg. Om de sociale afstand in tijden van corona te bevorderen, moedigen ze mensen aan om te lopen in plaats van de bus te nemen. Dit doet het bedrijf door het aantal stappen te laten zien dat nodig is om de afstand tussen bus- en tramhaltes te overbruggen.
Sinds het begin van de pandemie is Zweden een hot topic vanwege zijn unieke aanpak om niet voor een volledige lockdown te gaan. Om te handelen in overeenstemming met de aanbevelingen van het Zweedse Public Health Agency, wilde Västtrafik, het OV-bedrijf in Göteborg, iets doen om te voorkomen dat het virus zich nog meer verspreid. Om mensen te inspireren om te lopen in plaats van bussen en trams in het centrum van de stad te vullen, veranderden ze de iconische bus- en tramkaart in een wandelkaart.
“Als meer mensen de mogelijkheid hebben om te lopen in plaats van de bus of tram te nemen in Göteborg, moedigen we dat aan. Op die manier maken we het veiliger voor degenen die echt gebruik moeten maken van het openbaar vervoer,” zegt Lars Backström, CEO van Västtrafik. Uit onderzoek blijkt dat mensen al zijn begonnen met het kiezen van alternatieven voor het openbaar (rail)vervoer, zoals met de bus of de fiets naar het werk. Maar de grootste stijging is bij degenen die lopen. Meer dan 30% beweert dat ze nu meer lopen in vergelijking met vóór de coronatijd. Het onorthodoxe besluit om de kaart te wijzigen is genomen om die trend te versterken en mensen verder aan te moedigen alternatieven voor het openbaar vervoer te gebruiken.
De kaart, met de stops tussen de haltes toegevoegd, is een simpele herinnering dat de afstanden in het stadscentrum van Göteborg eigenlijk vrij kort zijn. De kaart is te vinden in advertenties en op reclameborden bij de tramhaltes in de stad. Het initiatief kwam van het Zweedse reclamebureau Forsman & Bodenfors.
- Het OV in Göteborg zet reizigers aan om wat vaker te wandelen tussen haltes. En eigenlijk is het maar een klein aantal stappen.