Premiëre zelfrijdende 2getthere/De Lijn shuttlebus op Brussels Airport
De zelfrijdende elektrische bus heeft maandag zijn eerste meters afgelegd op Brussels Airport. De komende vier dagen maakt de shuttle van 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord, zodat de technologie getest wordt in een echte omgeving. Het ambitieuze proefproject van De Lijn en Brussels Airport schakelt zo een versnelling hoger.
In 2021 moet de zelfrijdende bus autonoom pendelen tussen de terminal en de cargo bedrijvenzone en parkeerterreinen. “Dit wordt het visitekaartje van het openbaar vervoer in Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts enigszins gechargeerd, vooral gezien het aantal vergelijkbare shuttles die al geruime tijd hun rondjes draaien op buitenlandse luchthavens en stedelijke gebieden. “Buitenlandse bezoekers zullen ons meteen leren kennen als een innovatieve regio”, voegde de bewindsman daar – in volle verkiezingstijd – ook nog aan toe. Daarvoor zal waarschijnlijk nog wel iets meer nodig zijn dan een shuttle.
Brussels Airport is het decor van dit ambitieuze proefproject met een zelfrijdende De Lijn-shuttlebus. In de komende dagen maakt het voertuig zijn eerste demonstratieritten langs de terminal, zodat passagiers die even halt houden aan het lenteterras de bus kunnen zien rijden. Voorlopig rijdt de bus nog zonder passagiers.
In het buitenland rijden voertuigen zonder chauffeur voornamelijk in een eigen bedding, maar bij het proefproject op Brussels Airport is het de bedoeling dat de zelfrijdende shuttle uiteindelijk autonoom door gemengd verkeer navigeert.
Zelfrijdende voertuigen bieden nieuwe mogelijkheden voor het openbaar vervoer. Zo kan een zelfrijdende shuttle de dienstverlening sterk verbeteren op plaatsen waar dit praktisch en financieel minder haalbaar is met gewone bussen. De technologie kan ook helpen om chauffeurs te ondersteunen op het vlak van verkeersveiligheid.
De Lijn en Brussels Airport Company willen in 2021 een autonoom rijdende pendeldienst lanceren tussen de luchthaventerminal en de cargo bedrijvenzone en parkeerterreinen. De shuttle moet zelfstandig rijden mt een snelheid van gemiddeld 20 km/uur op een kort, vast traject dat uitgerust is met magneten en sensoren. De magneten bevinden zich in de grond en dienen als bakens om de weg aan te duiden. De sensoren zijn ingebouwd om andere objecten in de omgeving te detecteren. Lokaal kunnen aanpassingen nodig zijn om de verkeerscomplexiteit te verlagen. Maar er is geen aparte bedding nodig, want het busje deelt de weg gewoon met ander verkeer.
Hoe gaat het project verder? Het proefproject zit momenteel in de ontwikkelingsfase. De proefritten uit deze fase dienen om de technologie te testen. Op basis van de resultaten wordt de technologie verder ontwikkeld.
In de loop van 2020 vinden langere periodes aanvullende testen plaats, zonder reizigers, maar met een steward aan boord, in gemengd verkeer op de Brucargo bedrijvenzone. Deze testperiode is bedoeld om de werking van de bus uit te proberen in alle weersomstandigheden en verkeerssituaties. Alle bevoegde autoriteiten zullen het ontwikkelproces volgen.
Als deze testen positief verlopen, kan het reizigerssysteem verder uitgebouwd worden en worden ook de regelcentrale, halte interfaces en laadstations toegevoegd. Dan is het de bedoeling om zonder steward aan boord, maar met controle vanuit een regelcentrum te rijden. Midden 2021 kan dan gestart worden met reizigersvervoer.
- Premiëre zelfrijdende 2getthere/De Lijn shuttlebus op Brussels Airport.