Rotterdamse ondernemer achter Huppr is taxiwet te slim af met ‘driewieler’
Als taxi moet je aan talloze regels voldoen, behalve wanneer je auto een driewieler is, ontdekte Erhan Kolcuoglu van de Rotterdamse prijsvechter Huppr aldus MT/Sprout. Hij wil nu uitbreiden naar tien andere steden. Door de coronacrisis bleven zijn passagiers in Rotterdam weg en moesten de franchiseplannen in de ijskast.
Kolcuoglu werkte jarenlang als IT’er voor verscheidene bedrijven: van ABN Amro tot de politie. Omdat hij voor zijn werk weleens last-minute van A naar B moest reizen, pakte de techneut zo nu en dan de taxi. De rekening was echter steevast fors. Hoe kan het dat een ritje van enkele kilometers al snel 20 tot 30 euro kost?, vroeg de IT’er zich dan ook af.
Kolcuoglu besloot het begin 2016 maar eens uit te zoeken. De prijs wordt onder meer opgedreven door de taxivergunningen die je nodig hebt, leerde hij al snel. Als chauffeur moet je daarnaast blauwe platen aanschaffen, een taximeter met start-, kilometer- en tijdtarief, een chauffeurspas en je moet je aansluiten bij een taxicentrale. Voor de auto zelf betaal je aardig wat aan lease, wegenbelasting en verzekering.
Hij vond echter één maas in de wet: volgens de Wet personenvervoer 2000 (Wp2000) gaan deze regels alleen op voor taxi’s met vier of meer wielen. Wat als hij er een zou maken die geldt als driewieler? Volgens Europese wetgeving, zo leerde Kolcuoglu, geldt een wagen als driewieler als de achterbanden minder dan 46 centimeter van elkaar verwijderd liggen.
Over de grens vond Kolcuoglu eind 2017 een constructiebedrijf dat voor hem een Fort Ka wilde ombouwen tot een dergelijke ‘driewieler’, die inmiddels door Kolcuoglu is gepatenteerd. Het bedrijf kon de wagen zo tweaken dat deze ook nog eens uiterst zuinig werd. Na een paar weken kreeg Kolcuoglu een groen voertuigje geleverd, die qua wielen voldeed aan de Europese wet. Vervolgens ging hij ermee naar de RDW, die concludeerde dat de Ford Ka driewieler gewoon de weg op mag.
Sinds 2018 is Kolcuoglu fulltime chauffeur, maar hij noemt zich geen taxichauffeur. Hij noemde zijn bedrijf Huprr – ‘Huur PRive Rit’.
Toen hij de weg op ging, leverde dat behoorlijk wat commotie met politie en douane. Ook taxichauffeurs waren ontsteld en belden naar de gemeente: “De gemeente heeft me benaderd en heb hun ook moeten uitleggen dat ik als driewieler niet onder de taxiwet val. Het gaat hier om landelijke en Europese wetgeving.”
Kolcuoglu haalde volgens MT/Sprout met een vaste ritprijs van 9,50 euro (voor 10 km vanaf de afhaallocatie) al snel 4.500 euro per maand op, mede vanwege zijn lange werkdagen en werkweek. En omdat hij mensen en goederen vervoert. Omdat de driewieler onder de zogeheten brommer- en motorcategorie L5e valt, betaalt hij maar een tientje per maand aan motorrijtuigenbelasting. Inclusief verzekering is hij 70 euro per maand kwijt. Dan nog benzine en belastingen als zzp’er betalen en de rest is winst. Inmiddels is er een tweede driewieler – even klein al de eerste. Maar geldschieters voor zijn franchiseplannen happen maar moeilijk.
- Rotterdamse ondernemer achter Huppr is taxiwet te slim af met ‘driewieler’. Foto Huppr.