Stakingen tonen diepgewortelde problemen bij Vlaamse De Lijn aan
Terwijl de socialistische vakbond staakt “om De Lijn te herstellen” en de christelijke vakbond juist meent dat die staking De Lijn kapot maakt, vraagt de nieuwe Vlaamse (en liberale minister) van Mobiliteit Lydia Peeters zich af of De Lijn de uitwerking van de staking en het tekort aan chauffeurs niet kan beperken door meer busritten uit te besteden aan private partners. Daarvoor komen in Vlaanderen twee groepen in aanmerking: Hansea en Keolis – net de twee privebedrijven waarmee De Lijn zich volgend jaar moet meten in een officiële benchmarking-vergelijking. Momenteel rijden beide groepen al zo’n 50% van de ritten van De Lijn. De uitslag van die benchmarking wijst uit of De Lijn zijn monopolie op het organiseren en (deels) uitvoeren van het stads- en streekvervoer in Vlaanderen behoudt – of dat een (buitenlands) privebedrijf dat binnenhaalt.
De staking – die de laatste twee dagen voor heel Vlaanderen gold – toont de diepe verdeeldheid tussen de vakbonden in het Vlaamse OV-bedrijf. Hun vertegenwoordigers rollen vechtend over straat. De socialistische vakbond ACOD trekt met de staking ten strijde tegen “het jarenlange wanbeleid dat het management van De Lijn uitvoert in opdracht van de Vlaamse regering.” De vakbond wijst naar de besparingen van de voorbije jaren, naar de reorganisatie, naar personeelstekort en naar “mank personeelsbeleid.” Volgens de grootste vakbond bij De Lijn – het christelijke ACV, dat de staking van vandaag niet steunt – zullen de socialisten met hun harde houding het tegenovergestelde bereiken.
Ook directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot stelt in De Standaard dat de socialistische ACOD met haar zeer militante houding “de belangrijkste bondgenoot is van zij die het openbaar vervoer in Vlaanderen helemaal willen liberaliseren.” Het aantal stakingsdagen ligt trouwens bij privebedrijven die voor De Lijn rijden, fors lager dan bij De Lijn. Ook gisteren staakte hun personeel niet mee. Bovendien kampen zij met lager ziekteverzuim en minder chauffeurstekorten.
- Stakingen tonen diepgewortelde problemen bij De Lijn aan.