Taxibedrijven in Brussel bieden Uber-chauffeurs banen aan als taxichauffeur in reactie op uitspraak Hof van Beroep
Naar aanleiding van de uitspraak van het Brusselse Hof van Beroep, gisteren (Uber zou haar activiteiten grotendeels moeten stoppen op vrijdag a.s. om 18.00 uur) was de Brusselse taxisector opgelucht en bood ze in een reactie vanochtend de naar schatting 2.000 Uber-chauffeurs jobs als taxichauffeur aan. “Het is zover, Uber moet stoppen in Brussel om boetes te vermijden. Nu is het voor iedereen duidelijk: Uber had altijd met taxichauffeurs moeten werken”, zei Pierre Steenberghen van de Belgische taxiorganisatie GTL. “Begin dit jaar werd in een andere beroepsprocedure beslist dat de VVB-regelgeving (limousineverhuur met chauffeur), die Uber sinds sinds 2017 gebruikt, grotendeels niet werd nageleefd.”
De vraag was vanochtend alleen welke juridische mogelijkheden Uber nog zou hebben om haar activiteiten vrijdag voort te kunnen zetten. Inmiddels is die vraag academisch, omdat de Brusselse regering het taxiplan heeft aangenomen en in afwachting daarvan naar een ‘tijdelijke oplossing’ zoekt. Dat zal een flexibele ‘Belgische oplossing’ worden, ongetwijfeld ten voordele van Uber en haar chauffeurs, die maar even de straat op hoefden te gaan, en die de taxisector in de aanloop naar het taxiplan maar matig zal bevallen.
De Brusselse taxibedrijven, die kampen met flinke personeelstekorten, drongen er alvast bij Uber-chauffeurs op aan om als echte taxichauffeurs te blijven rijden. “Sinds 2019 zijn de taxibedrijven door de coronacrisis veel chauffeurs kwijtgeraakt en worden ze daardoor geconfronteerd met een flink chauffeurstekort. De bedrijven zijn klaar om op korte termijn Uber-chauffeurs in dienst te nemen met een arbeidsovereenkomst, een behoorlijk loon en een voordelige sociale zekerheid. Zo worden de klanten van Uber niet in de steek gelaten.”
“De Brusselse regering heeft te lang gewacht met het nemen van haar verantwoordelijkheid. Er is nooit effectief opgetreden tegen Uber, ook niet na een andere uitspraak van het Hof van Beroep in januari van dit jaar. Hervorming was al jarenlang dringend nodig, maar de politici keken gewoon de andere kant op en lieten de situatie doorrotten.”
Het argument van Uber dat de Brusselse wetgeving van 1995 verouderd is en dus niet meer van toepassing is, is volgens de GTL onjuist. “Er zijn aanpassingen nodig die meer te maken hebben met de manier waarop ritten besteld kunnen worden en een meer dynamische prijsberekening.”
Hoewel politici nooit de politieke moed hebben gehad om de werkwijze van Uber in Brussel en de omliggende gemeenten te veroordelen, heeft de rechterlijke macht die herhaalde schendingen – na langdurige beroepsprocedures en vele juridische spelletjes van Uber – stopgezet.
Het is de ook vraag of – afhankelijk van de ‘tijdelijke oplossing’ – Uber-chauffeurs nu bij wijze van uitwijkmogelijkheid (ook) over de gewestgrens in Vlaanderen zullen gaan rijden. Steenberghen: “Uber is momenteel niet erg actief in Vlaanderen. Het is de vraag of Brusselse Uber-chauffeurs in Vlaanderen zouden kunnen starten, omdat ze de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. En het bewijs van taalvaardigheid is een nieuwe vereiste in de Vlaamse wetgeving.”
“Vlaanderen is heel ver gegaan in de liberalisering van de taximarkt; de toekomst zal leren of dit goed werkt. Anderzijds kiest Vlaanderen ook voor een verregaand controlesysteem waarbij de chauffeurs in realtime alle gegevens via het Chironsysteem digitaal moeten doorgeven aan de Vlaamse overheid. Als Uber in Vlaanderen met chauffeurs wil werken, moet Uber zich ook hieraan aanpassen.”
- De Brusselse taxisector was opgelucht door de Uber-uitspraak van de rechtbank. Maar de vraag is: wanneer gaat het nieuwe taxiplan in? Redactiefoto.