Taxironselaars op Schiphol kunnen boetes tot 1.500 euro krijgen
Zoals in december aangekondigd, heeft de gemeente Haarlemmermeer (ten dele bevoegd voor de taxiproblematiek op de luchthaven Schiphol) scherpe maatregelen afgekondigd tegen ‘taxironselaars’ op de luchthaven. Taxichauffeurs die rond Schiphol klanten proberen te ronselen kunnen vanaf 30 januari op de bon worden geslingerd. Een groep taxichauffeurs spant in reactie alvast een kort geding aan.
De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is op 20 januari aangepast zodat het in Haarlemmermeer mogelijk is om in specifieke gebieden het aanbieden van bepaalde vormen van taxidiensten in zijn geheel te verbieden. Daartoe is een aanwijsbesluit gepubliceerd waarin het vanaf 30 januari verboden wordt op en rond het Jan Dellaertplein en op Schiphol Plaza taxidiensten aan te bieden. In dit gebied is sprake van schendingen van de openbare orde en overlast van taxironselaars. Onder het aangewezen gebied valt ook de A-baan, waar het uitsluitend mogelijk is taxidiensten vanuit de eigen taxi aan te bieden.
Sinds het begin van de week ontvangen taxichauffeurs op Schiphol flyers die hen informeren over de nieuwe maatregelen binnen het gebied rond de luchthaven. Taxi’s die volgende week alsnog proberen klanten te ronselen, krijgen in eerste instantie een boete van 350 euro. Bij herhaling kan dit oplopen tot 1500 euro en het in beslag nemen van de auto.
Maar om deze maatregelen van kracht te laten zijn moet burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer feitelijk tegen de wet ingaan. Alleen door een beroep te doen op het gevaar voor de openbare orde kan hij de aanpassingen tijdelijk doorvoeren. In 2015 oordeelde de rechter immers dat de gemeente het ronselen van klanten niet mag verbieden en dat elke taxichauffeur met een vergunning klanten mag vervoeren op alle openbare wegen. Dat geldt overigens voor heel Nederland, niet alleen op Schiphol.
Op de luchthaven is het al meer dan een jaar onrustig. En volgens de gemeente Haarlemmermeer is de situatie onhoudbaar. Klanten worden onder valse voorwendselen weggelokt naar taxi’s die verderop geparkeerd staan en betalen vervolgens soms torenhoge bedragen voor hun rit.
Een grote groep taxichauffeurs die op Schiphol werkzaam zijn spannen echter toch een kort geding aan tegen de gemeente Haarlemmermeer. Zij zeggen dat hen ten onrechte het werken op de luchthaven onmogelijk wordt gemaakt. “Als we winnen, gaat het hele beleid overboord en mag iedereen straks vrijelijk zijn diensten aanbieden op de luchthaven”, vertelde een woordvoerder van de groep van circa 100 taxichauffeurs die het kort geding aanspanden Het Parool. “Wij hebben het volste recht om voor Schiphol klanten te werven, daar kan een burgemeester niet zomaar andere regels op loslaten.” Waarschijnlijk dient het kort geding al komende woensdag voor de rechtbank in Haarlem.
De gemeente is niet verbaasd dat de chauffeurs deze stap zetten. “Dit hadden we verwacht,” zegt gemeentewoordvoerder Bert van der Ham. “Het gaat hier ook om zware en uitzonderlijke maatregelen. Maar wij hebben hier juridisch zeer nauwkeuring naar gekeken.”
Over zes maanden worden de maatregelen opnieuw geëvalueerd. Als er geen sprake meer is van verstoring van de openbare orde kan het besluit door de burgemeester worden aangepast door het aangewezen gebied te verkleinen of bepaalde categorieen van taxidiensten wel toe te staan. Bij aanhoudende overlast is het ook mogelijk om het gebied te vergroten. Daarnaast wordt in overleg met alle betrokken partijen (gemeente Haarlemmermeer, samen met Schiphol en de gemeente Amsterdam) gewerkt aan een structurele oplossing van de taxiproblematiek.
Dinsdag dient ook een rechtszaak in Haarlem die verband houdt met de positie van de chauffeurs en ronselaars op Schiphol. Een aantal chauffeurs heeft namelijk een gebiedsverbod gekregen om zich bij de luchthaven te bevinden. Volgens de chauffeurs is hun naam onrechtmatig verkregen. “Particuliere beveiligers hebben meegeluisterd terwijl wij werden aangesproken door officiële handhavers. Op basis daarvan zijn wij al strafbaar als we ons in de terminal bevinden. Dat is volslagen ongrondwettelijk,” zegt de woordvoerder van deze chauffeurs.
Volgens de chauffeurs en hun juridische adviseurs kan de zaak van dinsdag een precedentwerking hebben. “Als we winnen, gaat het hele beleid overboord en mag iedereen straks vrijelijk zijn diensten aanbieden op de luchthaven.”
- Deze flyer wordt uitgedeeld aan taxichauffeurs op de luchthaven Schiphol.