Uber-oordeel kan vanaf nu worden toegepast in Duitsland: Uber nu verboden in heel Duitsland?
Het ongeduld onder taxichauffeurs en chauffeurs is toegenomen, noteert het Duitse taxivakblad Taxi Times. “Wanneer is het Uber-verbod van de regionale rechtbank van Frankfurt van 19 december nu eindelijk van toepassing?” vroegen vele misnoegde taxichauffeurs. Vandaag is het vonnis persoonlijk overgedragen aan de Uber-advocaten.
Herwig Kollar, advocaat van eiser Taxi Deutschland, gebruikte vanochtend een afspraak in de buurt van de hoofdstad om het vonnis, inclusief de betalingsbevestiging van de borg die Taxi Deutschland moest storten voor de uitvoering van het vonnis, persoonlijk over te dragen aan de Uber-advocaten in Berlijn.
“Met de persoonlijke bezorging kan het vonnis van 19 december nu worden uitgevoerd”, bevestigde Herwig Kollar aan Taxi Times. Voor Uber betekent dit dat het nu moet stoppen met het bemiddelen en uitvoeren van ritten. Als dit niet gebeurt, zal Taxi Deutschland eG, dat de rechtszaak tegen Uber aanhangig maakte, de overtredingen documenteren tijdens ‘proefritten’ met ‘mystery guests’ en deze melden aan de rechtbank.
Daar moet dan worden besloten of en in welke mate een boete moet worden opgelegd. Per geval kan een boete van maximaal 250.000 euro worden opgelegd. Uber had kort voor Kerstmis gemeld – vijf dagen nadat het vonnis was aangekondigd – dat het bedrijfsmodel was gewijzigd “om te voldoen aan de eisen van het vonnis van de regionale rechtbank van Frankfurt”, zoals de Duitse chef Christoph Weigler verschillende media vertelde.
Markus Burgdorf, woordvoerder van Taxi Deutschland daarentegen ziet geen reden om af te zien van de tenuitvoerlegging van het vonnis. Hij ziet de omschakeling als een “poging om verantwoordelijkheid te vermijden. De huurauto’s worden nog steeds besteld via de Uber-app. Als gevolg hiervan blijft Uber toestemming van de rechtbank nodig hebben om mensen te vervoeren. Een in de verhouding tussen de hoofdaannemer, de onderaannemer en Uber verandert niets. “De reizen worden alleen mogelijk gemaakt door de Uber-app – en dus blijft Uber verantwoordelijk. ”
Kernstuk van de Uber-overtredingen is het negeren van de ‘terugkeerverplichting’ die voor huurauto’s in Duitsland geldt. Uber geeft ritten door aan de huurauto (wat niet is toegestaan) en dat terwijl de chauffeur nog niet is teruggekeerd naar zijn bedrijf, wat ook niet mag. Ritten mogen alleen worden besteld via de hoofdzetel van het bedrijf en mogen alleen worden uitgegeven – door het bedrijf zelf – als het voertuig eerst is teruggekeerd naar de bedrijfszetel. De rechtbank in Frankfurt achtte bewezen dat Uber onvoldoende technische voorzorgsmaatregelen had genomen om te voorkomen dat Uber-partners de verplichting om terug te keren negeren. Volgens Uber zou dit door een software- aanpassing nu moeten zijn gegarandeerd.
Burgdorf legt uit dat Uber – als het zich netjes aan de regels zou houden – bestellende klanten wachttijden tot 45 minuten zou moeten tonen. “Dit is echter in tegenspraak met het bedrijfsmodel van Uber om klanten binnen enkele minuten te bedienen.” Conclusie: als Uber vandaag niet stopt met werken, gaat de juridische marathon verder. Het advocatenkantoor van Uber zal beweren dat Uber zijn leven heeft gebeterd, terwijl de taxibranche bewijs van overtredingen moet blijven verzamelen. Dat overigens niet alleen in Frankfurt, maar ook in Keulen, Düsseldorf, Berlijn en München, omdat de rechterlijke uitspraak landelijk van toepassing is. De rechtbank zal vervolgens opnieuw een verstandige beslissing moeten nemen.
- Uber-oordeel kan vanaf nu worden toegepast in Duitsland: Uber nu verboden in heel Duitsland?