Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters heeft harde woorden voor elektrificatie De Lijn
In een interview met De Tijd had Vlaams mobiliteitsminister harde woorden voor de manier waarop De Lijn is omgegaan met de aanschaf van elektrische bussen. Ook bekritiseerde ze de Brusselse ‘stadstol’ en andere plannen voor kilometerheffingen (‘rekeningrijden’). Ze wil vaart maken met de uitrol van e- laadpalen.
De Tijd: ‘Vanaf 1 januari bent u ook bevoegd voor het plaatsen van laadpalen. 30.000 tegen 2025, gaat dat lukken?’ “Peeters: ‘We denken van wel. In een jaar verdrievoudigen we het aantal in Vlaanderen. Dat is nodig, want tegen 2024 moet 20 procent van de auto’s elektrisch zijn. Dat is ambitieus: we hebben nog 18 procent te gaan. De regering trekt daar al 30 miljoen euro voor uit. Je moet niet oversubsidiëren, maar de markt heeft wel een zetje nodig.’”
De Tijd: ‘Ook belangrijk is de elektrificatie van het wagenpark van De Lijn. Hoe staat het daarmee?’ “Peeters: ‘Voor het einde van het jaar worden 63 elektrische bussen besteld, tegen het einde van de legislatuur 400. Is dat genoeg? Ik zou er liever meer hebben. We praten er sinds 2017 over en we hebben er ocharme een tiental bij De Lijn.’”
De Tijd: ‘In de ons omringende landen gaat het veel sneller. In 2025 rijden in Nederland 3.300 elektrische bussen rond. Waarom gaat het hier zo traag?’ “Peeters: ‘Voor De Lijn zijn we afhankelijk van de raad van bestuur. We hebben De Lijn vorig jaar 93 miljoen euro extra gegeven voor de vergroening van de vloot. Maar het lijkt wel alsof ze daar koudwatervrees hebben. Ze opteerden voor hybride bussen, maar we hebben hen kunnen overtuigen in te zetten op elektrificatie. Bij De Lijn lopen we enorm achter met investeringen. Er rijden zelfs nog Euro-3- en Euro-4-bussen.”
“Ik wil niet naar mijn voorganger wijzen, maar men had een versnelling hoger moeten schakelen. In 2019 is aangekondigd dat De Lijn 900 elektrische bussen zou bestellen. De bestelling is nooit geplaatst, De Lijn was er niet klaar voor. Bovendien ben je er niet alleen met het bestellen van elektrische bussen. Je moet ook al die stelplaatsen aanpassen. Maar ze hebben er nu diep over nagedacht en hebben echt een plan voor de e-bussen en de laadpaalinfrastructuur.”
Voor de financiering van e-bussen kijkt De Lijn ook naar investeringen van bedrijven. Hoe zit het daarmee? “Peeters: ‘Dat onderzoek loopt, maar er is vertraging door corona. Sinds maart 2020 zijn de inkomsten van De Lijn achteruitgegaan. We zitten aan 57 procent van de reizigersaantallen van voor corona, wat De
Lijn in een minder goede marktpositie brengt. We moeten vermijden dat bedrijven dat in hun investeringsbeslissing meenemen, waardoor we niet voor 2023 op de markt willen gaan. Als dit niet lukt, zijn er ook nog andere financieringsopties. De e-bussen moeten er hoe dan ook komen.”
- ‘Heeft De Lijn koudwatervrees voor de aanschaf van elektrische bussen?’ vraagt mobiliteitsminister Peeters. Foto De Lijn.