Wie doet wat? Hoe gaat de samenwerking met Siemens Mobility er in het landelijke MaaS-platform uitzien?
Met het MaaS-platform zeggen de initiatiefnemers “beter fysiek te willen ontsluiten door dit digitaal te faciliteren.” Ze kijken daarbij naar het bredere maatschappelijke belang. Ze bieden een open en onafhankelijk platform waarvan alle mobiliteitsaanbieders in Nederland gebruik kunnen maken met de beste reis voor de consument als doel. Door het openbaar vervoer en aanverwante diensten samen aantrekkelijker te maken, willen ze een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid van Nederland: goede bereikbaarheid, minder uitstoot en meer ruimte in de binnensteden.
Siemens Mobility zorgt voor wat het noemt ‘de stekkerdoos’: het realiseert het geïntegreerde technische platform. De technische tussenlaag tussen de data van mobiliteitsaanbieders enerzijds en MaaS-dienstverleners anderzijds. Dit vraagt om specifieke expertise.
Daarmee wordt de rolverdeling als volgt:
– Siemens Mobility bouwt een platform dat het technisch mogelijk maakt om een op maat gemaakte reis met verschillende vervoermiddelen te plannen, boeken én betalen.
– MaaS-dienstverleners bieden consumenten de mogelijkheid om via een app een reis met verschillende vervoermiddelen te plannen, te boeken en te betalen. Een MaaS-dienstverlener kan tegelijkertijd een rol als mobiliteitsaanbieder vervullen. Concreet: bijvoorbeeld HTM kan zowel zijn dienstregeling ontsluiten via het platform, als via de app de diensten van álle aangesloten partijen aanbieden. Dit geldt natuurlijk ook voor andere partijen dan de initiatiefnemers.
– Mobiliteitsaanbieders kunnen hun vervoersdiensten beschikbaar stellen aan het platform zodat de consument daar via de app van een MaaS-dienstverlener gebruik van kan maken.
– Eindgebruikers kunnen gebruikmaken van de apps van MaaS-dienstverleners om zo een op maat gesneden aanbod van reisproducten van verschillende mobiliteitsaanbieders in één keer te plannen, boeken en betalen.
– De nieuwe entiteit Rivier verzorgt de operatie van het platform, sluit nieuwe partijen aan en stuurt de verdere doorontwikkeling.
– NS, RET en HTM zijn als aandeelhouders gezamenlijk eigenaar van de nieuwe joint venture die het MaaS-platform gaan exploiteren. Zij zijn bewust op afstand gezet van de dagelijkse exploitatie, om de neutraliteit te waarborgen.
Met dit plan begeven de initiatiefnemers zich op nieuw terrein. Ze willen daarin transparant te werk gaan:
– Het platform wordt open ingericht met neutrale algoritmes die primair de consumenten dienen. De centrale filosofie is dat het platform openstaat voor zo veel mogelijk partijen die zo laagdrempelig mogelijk bij het platform kunnen aansluiten.
– Het platform heeft geen winstoogmerk, maar moet kostendekkend zijn. De kosten worden zo veel mogelijk naar gebruik verdeeld tussen de aangesloten partijen. Deelnemende mobiliteitsaanbieders betalen voor de ontsluiting van hun diensten een bijdrage aan het platform; de MaaS-dienstverleners betalen voor het platform op basis van gebruik.
– De initiatiefnemers introduceren een nieuwe onderneming in een aparte entiteit voor correcte omgang met informatie en de privacy van betrokkenen.
- Wie doet wat? Hoe gaat de samenwerking met Siemens Mobility er in het landelijke MaaS-platform uitzien? Foto: Siemens Mobility.