Waarom de Brusselse Metro 3 nooit zijn eindhalte zal halen. Ook de politieke liefde voor het project lijkt bekoeld
Dat nu ook de politieke liefde voor Metro 3 is bekoeld, heeft weliswaar nog een andere reden: de exploderende kostprijs van het project, vervolgt De Morgen. Werd die aanvankelijk geraamd op 1,5 miljard euro, dan zijn de schattingen inmiddels opgelopen tot 4,7 miljard euro. Terwijl de Brusselse begrotingssituatie nu al dramatisch is.
Twee weken geleden pleitte federaal minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) voor een bouwpauze van vijf à tien jaar, tot de financiën van Brussel er hopelijk beter uitzien. Als minister is hij bevoegd voor het Brusselfonds Beliris, dat de werken mee financiert. Zonder die steun kan de Brusselse regering haar metrolijn vergeten.
Toch zeker het noordelijke deel van de metrolijn. Deze werken zijn veruit het duurst omdat er een nieuwe tunnel moet worden aangelegd. Deze ‘fase 2’ van de metroaanleg is ook nog niet gegund. De werken aan het zuidelijke deel, ‘fase 1’, zijn goedkoper omdat er een bestaande premetrotunnel wordt omgebouwd tot metro.
Behalve MR zijn nog andere partijen overtuigd dat het noordelijke deel niet meer haalbaar is. Christophe De Beukelaer, Brussels kopman van Les Engagés, zei onlangs dat Metro 3 “niet langer financieel haalbaar” was. “Gezien de budgettaire situatie is het inderdaad geen goed idee om daar direct aan te beginnen”, zegt ook Open Vld-kopman Frédéric De Gucht.
Metro 3 lijkt dus te sneuvelen voor de eindhalte. De vraag is alleen: worden de werken volledig stopgezet, zoals Maron wil? Of alleen die aan het noordelijke deel?
Volgens uittredend mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) is het aan de nieuwe regering om de knoop door te hakken, maar de tijd dringt. Het zou sneu zijn als het Zuidpaleis voor niets zou sneuvelen. “Als groene ben ik uiteraard voorstander van meer openbaar vervoer, maar ik heb altijd gezegd dat we rekening moeten houden met de technische haalbaarheid, de leefbaarheid en het financiële plaatje.”
En Pascal Smet? Die blijft er ondanks alles in geloven. “We kunnen een samenwerking opzetten tussen de overheid en de privésector. Daarnaast kan er nog wat bespaard worden door de geplande metrostations te downsizen”, zegt hij. “We hebben er nu al zoveel geld aan gegeven. Het zou dom zijn om het stop te zetten.”
- Waarom de Brusselse Metro 3 nooit zijn eindhalte zal halen. Ook de politieke liefde voor het project lijkt bekoeld. Logo Metro3.