Internationale reizigers houden steeds vaker rekening met de Amerikaanse politiek bij hun reisbeslissingen; Minder interesse in reizen naar de VS
Reizigers uit verschillende landen geven aan dat ze minder snel de VS zullen bezoeken als gevolg van het politieke klimaat en het beleid van de regering Trump, volgens een exclusief nieuw onderzoek van Skift Research, een leidend vakblad in de reis- en toerismewereld. Vanochtend kopte het Financieele Dagblad: ‘Vliegreizen naar de VS maken duikvlucht in tijdperk-Trump.’
Een van de bevindingen: Bijna de helft (46%) van de respondenten in vijf ondervraagde landen geeft aan dat ze minder snel de VS zullen bezoeken vanwege het presidentschap van Donald Trump, waarbij het negatieve sentiment het sterkst is in Canada (62%) en Duitsland (59%).
De resultaten van het onderzoek weerspiegelen het sentiment van 1250 respondenten die aangaven dat ze van plan waren om het komende jaar internationaal te reizen vanuit vijf landen: Canada, Duitsland, India, Mexico en het Verenigd Koninkrijk. De enquête werd begin april gehouden nadat Trump een plan had onthuld om forse tarieven in te voeren op goederen uit tientallen landen – waaronder oude bondgenoten – en de wereldwijde financiële markten extreem volatiel waren.
De belangrijkste reden om niet te willen reizen was het politieke klimaat: 63% van degenen die aangaven waarschijnlijk niet te zullen komen, noemde deze reden. Naast het politieke klimaat werden ook de veiligheid en het handelsbeleid van de VS als afschrikmiddelen genoemd.
Opvallend is dat slechts 10% van de respondenten de sluiting van nationale parken of attracties noemde, wat suggereert dat bredere geopolitieke en maatschappelijke factoren veel zwaarder wegen dan bestemmingsspecifieke overwegingen bij het bepalen van hedendaagse reisbeslissingen.
De antwoorden varieerden afhankelijk van politieke voorkeur en inkomen. Over alle politieke spectrums heen zeggen meer mensen dat ze “minder waarschijnlijk” de VS zullen bezoeken dan dat ze “meer waarschijnlijk” zijn. Het verschil was het grootst onder degenen die zichzelf als liberaal omschrijven (een netto verschil van 29% in de waarschijnlijkheid om de VS te bezoeken vanwege Trumps presidentschap). Maar zelfs conservatieven vertoonden een verschil in negatief sentiment (– 11%).
Reizigers met een hoger inkomen lijken echter grotendeels onaangetast. Zij behoorden tot de enige demografische groepen die een netto positief sentimentverschil vertoonden ten opzichte van reizen in de VS. Hogere inkomensgroepen ($150.000+) waren 5% positiever dan negatief over bezoeken aan de VS. Mensen met een inkomen van $200.000 of meer hadden een vergelijkbare spreiding in het positieve sentiment over reizen naar de VS.
Hoewel economische maatregelen zoals invoerrechten de perceptie van reizen in de VS hebben beïnvloed, hadden regelgevingsmaatregelen zoals visumbeperkingen over het algemeen de grootste invloed: 37% gaf aan dat regelgevingsfactoren hun reisperceptie het meest beïnvloedden, tegenover 28% die economische factoren noemde. Ook belangrijk waren gedragsgerelateerde kwesties (35%), waaronder Trumps persoonlijke gedrag.
- Internationale reizigers houden steeds vaker rekening met de Amerikaanse politiek bij hun reisbeslissingen; Minder interesse in reizen naar de VS. Foto Schiphol.