Spontane staking: busverkeer van De Lijn zwaar verstoord in Brussel en Vlaamse Rand; TreinTramBus: ‘Busreizigers zijn geen pressiemiddel’
Een spontane staking van het personeel van De Lijn legde het busverkeer in en naar de Vlaamse Rand deels plat. De staking treft de regio’s Brussel, Halle, Asse, Vilvoorde, Grimbergen, Ninove en Dendermonde. In de loop van de ochtend hebben sommige buslijnen het werk hervat, bijvoorbeeld vanuit Leerbeek. Ook in Anderlecht, bij stelplaats Het Rad, zijn er enkele bussen weer op de weg, net als vanuit Asse.
“Een aantal van onze bussen is toch onderweg, evenals die van onze onderaannemers. De impact is dus voelbaar, maar er rijden wel bussen,” deelde woordvoerder Marco Demerling mee. Het vervoersbedrijf adviseerde reizigers aan om de gebruikelijke kanalen in de gaten te houden, zoals sociale media en de routeplanner. De geschrapte ritten worden voortdurend bijgewerkt, zodat reizigers snel kunnen zien welke bussen nog rijden.
De staking is ontstaan omdat De Lijn bezig is met de dienstregeling voor januari, waarover de vakbonden het niet eens zijn. “Dat is jammer,” zegt Demerling tegen Bruzz. “We hadden gisteren nog overleg met de vakbonden en ook vandaag zijn we in gesprek met de vakbondsafgevaardigden.” De Lijn betreurt de actie en biedt haar verontschuldigingen aan aan de reizigers.
Alweer worden veel klanten van De Lijn in de Vlaamse Rand en de Denderstreek vanochtend geconfronteerd met een wilde staking, stelt reizigersorganisatie TreinTramBus. Hun bus rijdt niet en dat konden ze op voorhand niet weten. Naar verluidt zijn de chauffeurs niet akkoord met nieuwe dienstroosters waarover ze met De Lijn in overleg zijn. Daardoor geraken mensen niet op hun werk of een afspraak. Zelfs schoolbussen rijden niet, waardoor heel wat kinderen te laat of niet op school aankomen.
“Onaanvaardbaar”, noemt Peter Meukens, voorzitter van reizigersvereniging TreinTramBus, die gang van zaken. “Reizigers betalen een abonnement of een ticket om voor hun verplaatsingen op de bus te kunnen rekenen. Niet om ongewild als pasmunt in mislukte onderhandelingen opgevoerd te worden.”
TreinTramBus erkent het stakingsrecht, maar dat is aan regels gebonden. Ook vakbonden en personeel moeten die respecteren. Een stakingsaanzegging moet minstens 8 dagen op voorhand ingediend worden, zodat De Lijn in staat is om een minimale dienstverlening te organiseren en de reizigers tijdig te waarschuwen en te informeren.
“Dat is bij deze wilde staking niet gebeurd en het is niet de eerste keer dat die regels met de voeten getreden worden”, zegt Meukens. “Naast het stakingsrecht eisen wij evenzeer het recht op werken en het recht op vervoer op. We begrijpen dat het personeel naar andere actiemiddelen grijpt als overleg echt uitgeput is. Maar reizigers daarbij als chantagemiddel gebruiken kan voor ons niet door de beugel.”
- Spontane staking: busverkeer van De Lijn zwaar verstoord in Brussel en Vlaamse Rand; TreinTramBus: ‘Busreizigers zijn geen pressiemiddel’. Archieffoto redactie.