Uber rijdt in tien jaar ruim 50 miljoen ritten in Nederland; alleen al TCA reed in diezelfde tijd 23,8 miljoen ritten
Chauffeurs hebben via Uber in Nederland inmiddels meer dan 50 miljoen ritten uitgevoerd. Het platform heeft die grens ongeveer tien jaar na introductie in 2012 gepasseerd, meldde het bedrijf deze week. Die kaap is vergeleken met een bedrijf als de Taxicentrale Amsterdam (TCA), echter minder opmerkelijk dan het lijkt. Tussen 2012 en 2021 reed de TCA in en om de Amsterdamse regio alleen al 23,8 ritten (inclusief opstappers).
Volgens Uber hebben 6 miljoen mensen in Nederland gebruik gemaakt van de app. Zij stapten in bij ongeveer 16.000 chauffeurs. De meeste passagiers kwamen uit Nederland. Ook toeristen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Australië hebben relatief vaak via Uber gereden.
Uber is sinds 2012 beschikbaar in Nederland, en is sindsdien bepaald niet onomstreden. Zo lanceerde het bedrijf in 2014 de dienst UberPOP. Daarbij konden mensen hun eigen auto gebruiken om anderen tegen betaling te vervoeren, zonder vergunning en zonder controle. Die dienst werd vrijwel meteen verboden. Chauffeurs werden opgepakt en beboet, Uber kreeg een dwangsom, de Inspectie Leefomgeving en Transport deed invallen. Uber zorgde er daarbij voor dat alle computerschermen op zwart gingen zodra de ILT-mensen binnenkwamen. Zo kon de ILT niet meteen toegang krijgen tot bedrijfsgegevens.
Eind 2015 staakte Uber de strijd en stopte UberPOP. Ook is het Europese hoofdkantoor van Uber in Amsterdam al lange tijd een gewilde plek om tegen het bedrijf te demonstreren, recentelijk veelal vanwege te lage betalingen voor de chauffeurs of automatische uitsluiting zonder opgaaf van redenen.
Een andere dienst, UberX, is tot op de dag van vandaag beschikbaar. Daar kunnen alleen erkende, vergunde taxichauffeurs hun diensten aanbieden. Dat is legaal. De rechtbank in Amsterdam bepaalde in 2021 dat Uber de aangesloten chauffeurs moet betalen volgens de cao Taxivervoer, omdat er een arbeidsovereenkomst is tussen de dienst en de chauffeurs. Uber is in beroep gegaan tegen de uitspraak. De behandeling daarvan loopt nog. In een vergelijkbare zaak werd de inmiddels uit Nederland vertrokken besteldienst Deliveroo veroordeeld. Zij had haar fietskoeriers als werknemers in moeten schalen.
- Uber rijdt in tien jaar ruim 50 miljoen ritten in Nederland; alleen al TCA reed in diezelfde tijd 23,8 miljoen ritten. Illustratie Uber.