Van Hool 1 – Van Hool-nieuws domineert Belgische media in plaats van politiek verkiezingsnieuws: koerst Van Hool af op faillissement?
Als de scenarioschrijvers van de veelgeprezen HBO-serie ‘Succession’ nog inspiratie zoeken voor een nieuwe reeks, moeten ze spoorslags naar Koningshooikt afreizen, noteren FaillissementsDossiers, De Tijd, Trends en Gazet van Antwerpen.
Sinds de plotselinge dood in 1974 van de innovatieve Bernhard Van Hool, oprichter van het gelijknamige bus-, tour- en constructiebedrijf van industriële voertuigen, zijn (niet alleen familiale) problemen nooit ver weg. bedrijf, Sinds 2019 kampt het bedrijf, dat zowel in België als Noord-Macedonië fabrieken heeft, met oplopende verliezen. Inmiddels staan er duizenden banen op de tocht en is de schuld opgelopen tot tweehonderd miljoen euro. Een enigszins doortastend bestuur had al lang ingegrepen maar daar wringt juist de schoen. Het leiderschap van Van Hool wordt gegijzeld door tientallen familieleden die onderling diverse allianties en niet-aanvalsverdragen aangaan en weer verbreken. Na het overlijden van de pater familias slaagde de tweede generatie er geleidelijk in een balans te vinden waarin de macht onder acht takken werd verdeeld: alleen de zonen participeerden in de aandelen, de dochters moesten genoegen met wat vastgoed genoegen nemen.
Toen de derde generatie zich aandiende, liep dit delicate, niet op capaciteiten maar op familieverhoudingen gebaseerde, clanmodel spaak. Drie takken lieten zich – voor veel geld – uitkopen, tussen de vijf resterende takken begon het wantrouwen te overheersen. En ook de familie van de twee buitengesloten dochters roerde zich. Het vastgoed waarmee zij waren afgescheept, was veel minder waard dan de afkoopsom die de afgescheiden broers hadden weten te bedingen.
Begin dit jaar werd – eindelijk – een externe bestuurder aangetrokken. Maar tot op heden is het deze crisismanager, Marc Zwaaneveld, niet gelukt om de koppen dezelfde kant op te laten kijken. Ondanks zijn smeekbedes, en tot wanhoop van de vakbonden, volharden de telgen in hun standpunt met als gevolg dat externe investeerders weigeren in dit financieel-juridische mijnenveld te stappen. Dinsdag zag het bedrijf zich daarom genoodzaakt surseance van betaling aan te vragen: een periode van stilstand waarin de banken bijvoorbeeld geen activiteiten ondernemen.
- Tot op heden is het crisismanager Marc Zwaaneveld (links op de foto) niet gelukt om de koppen bij Van Hool dezelfde kant op te laten kijken. Foto Van Hool.