Nieuw onderzoek in Gent toont stijgende parkeerdruk in periode 2017-2020
Een nieuw onderzoek van de Stad Gent toont aan dat de parkeerdruk in Gent is gestegen ten opzichte van de vorige meting in 2017. Dat is te verklaren door een combinatie van factoren, zoals de coronapandemie en het groter aantal werven, maar ook door het schrappen van parkeerplaatsen in ruil voor meer verkeersveiligheid en leefbaarheid.
Met het nieuwe parkeeronderzoek wil de Stad Gent de resultaten van het laatste onderzoek in 2017 een update geven. In november 2020 reed een scanvoertuig met nummerplaatherkenning door de straten van Gent. Er werd gemeten op drie tijdstippen: ’s ochtends, in de namiddag en ’s avonds. Het parkeeronderzoek geeft informatie over de parkeerbezetting, de parkeerduur, de parkeercapaciteit en het aandeel van bewoners en bezoekers onder de geparkeerde voertuigen.
De resultaten tonen aan dat de gemiddelde parkeerbezetting over het hele onderzoeksgebied is gestegen van 64% naar 71%. Dit komt voornamelijk door aanpassingen aan het openbare ruimte om de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verhogen, de doorstroming van het openbaar vervoer te verzekeren en om meer ruimte voor fietsers en voetgangers te creëren. Daarnaast kiest de Stad ook voor meer ontharding en vergroening van de straten en is er een verhoogde inname van parkeerplaatsen door fietsenstallingen en terrassen. Dit alles zorgt voor een lagere parkeercapaciteit, en op sommige plaatsen dus voor een hogere parkeerdruk.
Twee derde van alle geregistreerde voertuigen hebben een bewonersvergunning, dat is 6% meer dan in 2017. Gemiddeld gezien wordt er ook langer geparkeerd, wat wellicht deels te verklaren is door de coronapandemie. Ook een groter aantal bouwplaatsen zorgde ervoor dat er parkeerplaatsen niet beschikbaar waren.
- Nieuw onderzoek in Gent toont stijgende parkeerdruk in periode 2017-2020. Foto Stad Gent.