Uber voegt 50 cent brandstoftoeslag aan ritprijs toe, chauffeurs profiteren nauwelijks
Het taxiplatform Uber heeft in alle stilte de prijzen voor ritjes met 50 cent verhoogd vanwege “hogere operationele kosten” voor chauffeurs. Het zou daarbij gaan om een brandstoftoeslag. Uber steekt echter tot wel een kwart van dit geld in eigen zak. Dat zegt Edgar Kan van de Stichting voor Zelfstandige Chauffeurs (SvZC) tegen BNR. Deze ‘vakbond’ is enkele maanden geleden met hulp van Uber opgericht. “Wekelijks zijn wij ongeveer 40 euro extra kwijt wegens de hoge brandstofprijzen”, aldus Kan. Wat van de prijsverhoging overblijft nadat Uber zijn deel neemt dekt nog maar de helft hiervan, zegt Kan.
De SvZC wil het liefst dat het bedrijf de chauffeurs volledig compenseert voor de gestegen benzineprijs, maar bij gebrek daaraan wil hij op zijn minst dat de recente prijsverhoging volledig ten goede komt aan de chauffeurs. Uber lijdt zelf immers niet direct onder de gestegen benzineprijzen. In thuisland Amerika kwam een vergelijkbare prijsverhoging dan ook wel volledig in de zakken van chauffeurs terecht, aldus de New York Post. Oneerlijk, zo vindt de SvZC. De huidige compensatie is niet meer dan ‘een druppel op een gloeiende plaat’, zegt Kan.
Hij staat echter machteloos tegenover Uber. De prijsverhoging is eenzijdig doorgevoerd en de zzp’ers van SvZC mogen niet collectief een vuist maken tegen het Amerikaanse bedrijf. “Dat zou volgens Uber kartelvorming zijn”, zegt Kan. Uber beroept zich hierbij echter gewoon op de wet. Prijsafspraken tussen zzp’ers zijn immers verboden. De prijsverhoging voor Uber-ritjes ging 11 maart in. Uber communiceerde er niks over naar haar klanten, maar chauffeurs kregen wel een mail waarin de verhoging van het basistarief werd aangekondigd.
‘De tijd van goedkope energie is voorbij’
De hoge benzineprijzen die chauffeurs teisteren zijn een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Aanhoudende onzekerheid houdt de prijs stabiel hoog, zegt Paul van Selms van consumentenplatform UnitedConsumers. “De tijd van goedkope energie is voorbij, nu we onafhankelijk worden van olie- en gasproducent Rusland.”
Van Selms verwacht op korte termijn een kleine daling van de brandstofprijzen. “Toch blijven ze hoog. Het is dan ook aannemelijk dat dit vroeg of laat wordt doorberekend.”
Uber laat aan BNR weten dat de prijsstijging bedoeld is om de chauffeurs te helpen met de gestegen operationele kosten, waaronder die van brandstof. Een eerdere prijsverhoging van 7% begin dit jaar kwam ook voor het merendeel ten goede van chauffeurs, zo zegt een woordvoerder van Uber. Het taxiplatform belooft in de toekomst scherp te blijven op de behoeftes van chauffeurs zodat het waar nodig kan helpen. Volgens Uber is elektrisch rijden “op de lange termijn” de beste oplossing. Het bedrijf zegt chauffeurs die die overstap willen maken ook daarbij te willen helpen. Maar de in verschillende landen eerder aangekondigde overstap naar elektrische voertuigen heeft niet tot een flinke toename van e-taxi’s geleid.
- Uber voegt 50 cent brandstoftoeslag aan ritprijs toe, chauffeurs profiteren nauwelijks. Redactiefoto.