Tweekoppige directie van het failliete touringcarbedrijf Havi verder in de problemen door rapport financieel expert
De twee directeuren van het failliete touringcarbedrijf Havi in Rijssen dreigen dieper in de problemen te raken. Aanleiding is een rapport over de boekhouding bij Havi. Eerder had de curator al geoordeeld dat de bedrijfsadministratie niet op orde was. En nu komt een externe financieel deskundige nu tot eenzelfde conclusie.
Dat blijkt aldus RTV Oost uit het laatste openbare faillissementsverslag van curator Eric Poelenije, die onderzoek doet naar de achtergronden rond het bankroet. Mocht inderdaad blijken dat de administratie van Havi niet aan de wettelijke verplichtingen voldeed, kunnen de twee directeuren-bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade rond het faillissement. Die is intussen becijferd op ruim 20 miljoen euro.
Havi Travel en de zusterbedrijven gingen eind 2019 failliet, wat destijds zorgde voor grote opschudding in de Nederlandse reiswereld. Met name omdat Havi een van de grotere spelers in de markt was. Het bedrijf was echter in zwaar weer beland omdat door de terroristische aanslagen met name Aziatische toeristen vanaf 2015 massaal wegbleven uit Europa. Daarop vroeg de directie zelf het faillissement aan en raakten bijna tweehonderd medewerkers hun baan kwijt. Het klantenbestand werd na het faillissement overgenomen door de Jan de Wit Group.
Curator Eric Poelenije en de tweekoppige directie zijn al geruime tijd verwikkeld in een slepend conflict. Dat spitst zich toe op de administratie, waarvan de curator vindt dat die niet op orde was en dat bepaalde jaarstukken niet binnen de wettelijke termijn zijn aangeleverd. De directie is het echter hartgrondig oneens met de curator. De problemen zouden onder meer te wijten zijn aan onduidelijkheden rond geldstromen vanuit China, maar de twee directeuren zijn er tot op heden nog altijd niet in geslaagd de curator daarvan te overtuigen.
De curator sprak eerder al dat het onderzoek naar het faillissement “erg complex” is. Onder meer omdat Havi bestond uit een vijftal vennootschappen die nauw aan elkaar waren gelieerd. Poelenije heeft zich daarom in zijn onderzoek naar de juistheid van de Havi-administratie laten bijstaan door extern financieel deskundige van Drs. Advies, onder meer gespecialiseerd in financieel forensisch onderzoek. Het onderzoek van de Havi-administratie richtte zich er onder meer op of het bedrijf wel heeft voldaan aan de boekhoudplicht. Dat heeft nu een eerste onderzoeksrapport opgeleverd.
De curator gaat in zijn faillissementsverslag weliswaar nog niet in op de conclusies uit dit rapport, maar duidelijk is al wel dat de uitkomsten ervan bepaald niet gunstig uitvallen voor de twee directeuren. De curator schrijft in zijn verslag dat de twee directeuren-bestuurders inmiddels het concept-rapport hebben gezien, waarna hen is gevraagd daar op te reageren. De directeuren weigeren echter om met een inhoudelijke reactie te komen op de bevindingen. “Ze stellen onder meer dat het rapport eenzijdig, onvolledig en tendentieus is”, schrijft de curator in zijn verslag. Het definitieve rapport naar de juistheid en volledigheid van de Havi-administratie wordt de komende maanden verwacht.
- Tweekoppige directie van het failliete touringcarbedrijf Havi verder in de problemen door rapport financieel expert. Foto Havi Travel.