De Vlaamse regering maakt volgend schooljaar 26,6 miljoen euro vrij voor leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakt voor volgend schooljaar 26,6 miljoen euro vrij voor extra ritten binnen het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs. Dat is bijna 14 miljoen euro meer dan dit schooljaar, waarvoor al 12,8 miljoen euro meer dan normaal was toegewezen. Het afgelopen jaar bleek dat leerlingen soms urenlang op de bus zaten omdat er te weinig vervoer was naar hun school.
Ruim 40.000 leerlingen in het buitengewoon onderwijs in Vlaanderen hebben recht op collectief leerlingenvervoer. Daarvan zaten begin dit schooljaar meer dan 5.020 scholieren langer dan drie uur per dag op de bus. Dat vond Vlaams mobiliteitsminister Peeters ‘onaanvaardbaar’ en ze trok aanvankelijk 1,8 miljoen euro extra uit om de meest precaire situaties op te lossen. Daarna volgde eind december nog eens 11 miljoen euro voor de rest van dit schooljaar. Daarvan ging 8 miljoen euro De Lijn, terwijl vanuit het departement onderwijs 3 miljoen euro kwam voor de busbegeleiding. In een groot aantal gevallen zorgden taxi’s en taxibusjes voor de flexibele oplossing van de grootste knelpunten.
Volgens Peeters is daardoor de situatie voor al 3.973 leerlingen verbeterd. “Er worden dagelijks 410 extra schoolritten ingezet bovenop de reeds bestaande 1.645 ritten.” Nog niet alle scholen gingen op het vernieuwde aanbod in. “Van de 323 betrokken scholen besloten 24 om pas volgend schooljaar te starten met extra ritten. Er zijn ook 38 scholen die aangaven geen bijkomende ritten nodig te hebben.”
Om het schoolvervoer op maat ook in het schooljaar 2022-2023 te kunnen aanbieden, maakt Peeters 26,6 miljoen euro vrij. 13,8 miljoen euro meer dan dit jaar dus. “De 26,6 miljoen euro komt bovenop de 70 miljoen euro die sinds 2016 wordt toegekend aan het busvervoer in het bijzonder onderwijs. De situatie is sindsdien sterk veranderd: er gaan meer kinderen naar het bijzonder onderwijs, er bestaan intussen meer onderwijstypes en de scholen zijn her en der verspreid.” Voor de volgende schooljaren wordt aan een uitgebreide conceptnota gewerkt die moet leiden tot nieuwe regelgeving.
- De Vlaamse regering maakt volgend schooljaar 26,6 miljoen euro vrij voor leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs. Taxibusjes vervullen daarin een belangrijke en flexibele rol. Foto MRC.