DATS 24 opent publiek waterstoftankstation ter hoogte van de E40, aan het Research Park Haasrode
DATS 24, de energie- en brandstoffenleverancier van Colruyt Group, opent aan het Researchpark te Haasrode haar derde H2-tankstation. Met deze opening benadrukt DATS 24 haar geloof in waterstof als brandstof voor elektrisch rijden. Want wie elektrisch rijden zegt, zegt in één adem ook rijden op H2 of waterstof. De opening van dit publieke waterstofstation is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het H2Benelux-programma van de EU. Naast industriële en logistieke toepassingen heeft waterstof ook een rol in de decarbonisatie van vervoer en mobiliteit.
Het belang en het potentieel van waterstof als duurzame energiedrager groeit fors. Zowel voor industrie als voor transport- en logistieke toepassingen. Maar ook voor personenvervoer en mobiliteit, als aanvulling op batterij-elektrisch rijden. Raf Flebus, Business Unit Manager van DATS 24, benadrukt dat het om een positief verhaal gaat: “Waterstof zal een essentiële rol spelen in industrie, logistieke processen en in de vervoersactiviteiten. We geloven ook oprecht dat elektrisch rijden de norm wordt. Voor een meerderheid van de Belgen zal dit op termijn haalbaar zijn. Maar het is zaak om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in de transitie naar uitstootloos rijden. En daarin zal waterstof zeker z’n plaats hebben, naast batterij-elektrisch rijden. “
“In een aantal omstandigheden kan waterstof-elektrisch z’n complementariteit met batterij-elektrisch uitspelen. Bijvoorbeeld bij de congestie van het elektriciteitsnet of bij laden in stedelijke context met een hogere densiteit en waarbij appartementsgebouwen de belangrijkste woonvorm zijn. Dit verhindert dikwijls de installatie van eigen laadinfrastructuur, vandaag een belangrijke voorwaarde voor de switch naar batterij-elektrisch rijden. En tot slot is waterstof-elektrisch rijden minder afhankelijk van bepaalde zeldzame materialen.”
De bedoeling van de energietransitie is om voor alle toepassingen de huidige energiebron te vervangen door een hernieuwbare bron. Om die decarbonisatie volledig door te voeren zijn meerdere technologieën naast elkaar nodig, waaronder ook technologie die kan voorzien in duurzame molecules. Een significant deel van ons totale energieverbruik is immers niet elektrisch maar bestaat uit aardgas en aardolieproducten. Richard Ferrer, hoofd van de sector alternatieve brandstoffen bij CINEA, het Europees agentschap voor klimaatinfrastructuur en milieu, maakt ook bewust de link naar koolstofvrij vervoer: “Een groene energiemix gekoppeld aan een betrouwbaar netwerk voor de levering van alternatieve brandstoffen voor vervoer is essentieel om bij te dragen tot het bereiken van de Green Deal-doelstellingen en koolstofneutraliteit in Europa tegen 2050. De opening van dit waterstoftankstation in Haasrode is niet alleen gunstig op lokaal, regionaal en nationaal niveau, maar draagt ook bij tot de ontwikkeling van een naadloos en koolstofvrij Europees vervoersnetwerk.”
Het waterstoftankstation kwam er mede dankzij de steun van het H2Benelux-programma, gecoördineerd door WaterstofNet en onderdeel van het Connecting Europe Facility-programma om de bestaande openbare infrastructuur voor het tanken van waterstof en het waterstofvoertuigenpark in de Benelux aanzienlijk uit te breiden. Na Halle, Wilrijk en Haasrode opent DATS 24 hierna nog H2-stations te Erpe-Mere, Herve en Ollignies.
• DATS 24 opent publiek waterstoftankstation ter hoogte van de E40, aan het Research Park Haasrode.