TreinTramBus roept NMBS, vakbonden en overheid op nu hun verantwoordelijkheid te nemen om een spoorstaking nog te vermijden
De Belgische reizigersorganisatie TreinTramBus roept spoorwegen én overheid op om de aangekondigde stakingen van volgende week alsnog te voorkomen. Zij zijn volgens de reizigersvereniging namelijk mee verantwoordelijk voor de malaise bij de NMBS. De aangekondigde stakingen zouden voor veel gebruikers wel eens de druppel te veel kunnen zijn.
Het spoorwegverkeer dreigt volgende week drie dagen op een rij verstoord te zijn door een actie van diverse vakbonden. TreinTramBus vindt dat onaanvaardbaar, maar wil toch niet alle verantwoordelijkheid bij de vakbonden alleen leggen. Stefan Stynen, voorzitter van TreinTramBus: “We betreuren dat opnieuw de reizigers het slachtoffer worden van deze acties, de derde keer al deze maand. Dat verschillende vakbonden ook nog eens op verschillende dagen actie voeren, is onredelijk: de reiziger heeft geen boodschap aan het opbod van de vakbonden.”
Toch wijst TreinTramBus niet alleen de vakbonden met de vinger. Stynen: “We merken bij onze leden dat er ook wel begrip is voor het treinpersoneel. Dat wordt vaak aangesproken of zelfs agressief behandeld omwille van problemen waar ze zelf geen vat op hebben, zoals de vele vertragingen en de uitval van treinen. Sommigen van hen kunnen al jaren hun vakantiedagen niet meer opnemen, ook dat is niet redelijk meer.” En dus wijst TreinTramBus ook op de verantwoordelijkheid van de NMBS en de overheid. “De NMBS moet de klachten van het personeel serieus nemen en hen opnieuw perspectief bieden. Zorg dat de treindienst weer betrouwbaar wordt door voldoende mensen op te leiden en door het materiaal goed te onderhouden.”
Maar ook de overheid heeft boter op het hoofd, vervolgt Stynen: “In veel Europese landen zoals Oostenrijk, Spanje en Duitsland wordt volop ingezet op de modal shift, België blijft achterop hinken. Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) beloofde aanvankelijk dat er 400 miljoen euro per jaar extra klaar lag voor de NMBS en voor Infrabel in het komende decennium, maar dat bedrag werd door de regering gereduceerd tot 215 miljoen euro. Zo halen we nooit de achterstand in.”
TreinTramBus vreest dat de aangekondigde stakingen van volgende week voor veel mensen de druppel te veel zullen zijn. Stynen: “Als de treinreiziger naast de vertragingen en rituitval nu ook weer geconfronteerd wordt met veelvuldige stakingen, zal hij uiteindelijk afhaken. Dan worden onze files nog langer en zetten we in de strijd tegen de klimaatopwarming stappen achteruit”.
Volgens TreinTramBus is het nog niet te laat om de stakingen van volgende week af te blazen. De reizigersvereniging roept vakbonden, NMBS en de overheid op hun verantwoordelijkheid te nemen en nu te onderhandelen over een eerlijke en realistische aanpak van de malaise bij het spoor, zonder de reizigers nog meer te treffen. “Praat desnoods een hele nacht door, dat lijkt wel vaker tot een compromis te leiden”.
• TreinTramBus roept NMBS, vakbonden en overheid op nu hun verantwoordelijkheid te nemen om een spoorstaking nog te vermijden. Foto NMBS.