Terschellinger taxionderneming Taxi Bakker failliet
Taxi Bakker op Midsland, Terschelling is op eigen verzoek failliet verklaard. Mede door de stevige concurrentie op het eiland en de fors gestegen dieselprijzen was het niet meer mogelijk om verder te gaan. Dat stelt curator Ide Jan Woltman, die gistermiddag is afgereisd naar Terschelling om met eigenaar Wouter Smit te spreken over het faillissement.
Taxi Bakker bestaat al meer dan 50 jaar dan vijftig jaar en werd in 2015 door Smit overgenomen van de familie Bakker. De taxicentrale regelde vervoer voor groepen (familiefeesten, bedrijfsuitjes, bruiloften) tot ongeveer tachtig mensen en reed met 8-persoonsbusjes over het eiland. Ook regulier taxivervoer, ziekenvervoer en bagagevervoer werd door Taxi Bakker gedaan. Anders dan andere Terschellinger taxibedrijven werkte Taxi Bakker het hele jaar, vanaf het Oerol-festival tot september zelfs met een 24-uursbezetting. Er is een stevige concurrentie op het eiland, maar de omzet wordt met name verdiend in de zomermaanden, terwijl in het laagseizoen de kosten gewoon doorlopen. Daar zit de pijn, zegt Woltman. “Zij bleven dus ook de minder interessante ritten verrichten. Financieel wordt het dan al wat moeilijker.’’ Ook corona speelde de onderneming parten. Taxi Bakker werd wel gecompenseerd maar volgens Woltman – die zich baseert op de faillissementsaanvraag van Smit – onvoldoende.
Daar kwamen het laatste jaar nog “exorbitante kostenstijgingen’’ bij in de vorm van diesel en stijgende energielasten. “Al met al is besloten de handdoek in de ring te gooien.’’
De schuld van Taxi Bakker was opgelopen naar ongeveer 2,5 ton. Bij het bedrijf werken acht mensen. Hun arbeidsovereenkomst wordt opgezegd. De curator gaat kijken of de komende weken bepaalde ritten nog kunnen worden uitgevoerd en of partijen interesse hebben in een overname.
- Terschellinger taxionderneming Taxi Bakker failliet. Foto Paal 8 Hotel aan Zee.