Brussel en andere grote steden in België profiteren van nieuw vervoersplan: de NMBS breidt het reizigersaanbod uit
Met het nieuwe vervoersplan 2023-2026 wil de NMBS haar Brusselse aanbod fors uitbreiden, aldus Bruzz. In totaal krijgen 26 stations in Brussel een beter aanbod, aldus een persbericht. Er komen betere verbindingen tussen de grote steden en extra late treinen van en naar de hoofdstad. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in een verbeterd reizigersonthaal.
In “het meest ambitieuze vervoersplan ooit” wil de NMBS vooral inzetten op het aanbod rond de grote steden in het land. Nadat de raad van bestuur van de NMBS het plan eind maart goedkeurde, werd het maandag ook voorgesteld aan de lokale en federale vertegenwoordigers en mobiliteitsactoren. In een persbericht somt de NMBS haar ambities op voor het Brussels Gewest.
De NMBS wil vooral het aantal treinen tijdens de week en in het weekend fors opschroeven. Zo zullen vanaf december 2024 op vrijdag- en zaterdagavond tot na 1 uur extra late treinen rijden waardoor het makkelijker wordt om in de late uurtjes te reizen tussen de hoofdstad, de naburige gemeenten en de andere steden in het land. In de omgekeerde richting rijdt er zowel op vrijdag als zaterdag een extra late trein vanuit Antwerpen richting Brussel. Verder wordt ook onder meer de frequentie van het aantal IC-treinen tussen Luik, Leuven en Brussel verdubbeld en van de IC-treinen tussen Brussel en Charleroi.
Die extra treinen moeten de NMBS helpen om tegemoet te komen aan de strenge doelstellingen die het zichzelf heeft opgelegd. Tegen 2026 wil de spoorwegmaatschappij over het hele land 2.190 aansluitingen per uur hebben tussen haar treinen, ofwel 12 procent meer dan vandaag. Het aantal reizigers moet dan weer met 30 procent toenemen tegen 2032.
Naast meer treinen wil de NMBS ook inzetten op een verbeterd reizigersonthaal door de aansluiting tussen verschillende openbare vervoersmiddelen te verbeteren, stations toegankelijker te maken en het comfort van de reizigers te verbeteren.
In het Brussels Gewest wordt in 20 stations de toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit verbeterd door bijvoorbeeld perrons te verhogen, geleidelijnen voor slechtzienden te plaatsen of liften te installeren. In 13 stations worden ook de fietsparkings vernieuwd en uitgebreid en in vier stations worden de autoparkings opgeknapt.
- Brussel en andere grote steden in België profiteren van nieuw vervoersplan: de NMBS breidt het reizigersaanbod uit. Foto: NMBS.