Collectief Save Tram 55 verzamelt 1.000 handtekeningen tegen aanleg metrolijn 3; petitie wordt behandeld in parlement
Zo’n 1.200 handtekeningen verzamelde het collectief Save Tram 55 inmiddels voor de petitie voor het behoud van de Brusselse tram 55 en tegen de aanleg van metrolijn 3 van Vorst naar Evere via Schaarbeek. Dat betekent dat de petitie nu behandeld moet worden in het Brusselse parlement. De hoorzitting is op 23 mei a.s.
“De aanleg van metrolijn 3 vergt veel bouwplaatsen, materialen, uitstoot en energie. Het is een destructief project waarbij tram 55 en groene ruimtes worden geschrapt en de gezondheid en goede bereikbaarheid van het openbare vervoer worden ondermijnd”, klinkt het volgens stadsmagazine Bruzz op het participatieplatform democratie.brussels wanneer je de petitie van Save Tram 55 wil ondertekenen. Die geplande nieuwe metrolijn, die klaar zou moeten zijn tegen 2030, moet Evere verbinden met Vorst, maar kon al op fel protest rekenen van buurtbewoners. Tramlijn 55 verbindt het Brusselse Noordstation met de eindhalte Da Vinci in Evere.
“Is het nog verantwoord door te gaan met de aanleg van een metrolijn tussen het Noordstation en Bordet terwijl andere prioriteiten veel dringender zijn”, vraagt medeorganisator Beatrijs Gabriëlla Suys uit Schaarbeek zich af, waarbij ze ook wijst naar het oplopende kostenplaatje. “Kan het Brussels Gewest, nu het op de rand van het faillissement staat, het zich nog wel veroorloven zoveel energie en overheidsgeld te investeren in een project waarvan het nut nog moet blijken?”
Save tram 55 denkt alvast van niet en pleit ervoor het verkeer in Brussel “opnieuw te vermenselijken” met meer bovengrondse ruimte voor mensen en minder voor auto’s. “Wij willen een beter gebruik van overheidsgeld in alternatieve projecten die veel dringender zijn zoals de uitbouw van het Brusselse tramnet, de bouw en renovatie van sociale woningen en de isolatie van woningen”, klinkt het, nog in Bruzz.
De petitie van het collectief, die sinds 30 november vorig jaar loopt, haalde intussen meer dan 1.000 stemmen. Dat betekent dat ze in het parlement behandeld zal worden. Een door 1.000 personen ondertekende petitie, met als voorwaarde dat de ondertekenaars minstens 16 jaar oud zijn en in het Brussels Gewest wonen, geeft immers recht op een hoorzitting in de bevoegde commissie. Aan La DH vertelde de voorzitster van de commissie Mobiliteit Anne Charlotte d’Ursel (MR) al dat die hoorzitting is vastgesteld op 23 mei. Dat werd aan BRUZZ bevestigd.
- Collectief Save Tram 55 verzamelt 1.000 handtekeningen tegen aanleg metrolijn 3; petitie wordt behandeld in parlement. Illustratie bral.brussel.