Eigen inkomsten Brussels ov (MIVB) dekken nog maar een kwart van uitgaven
De Brusselse ov-maatschappij MIVB betaalt een steeds kleiner aandeel van haar uitgaven met eigen inkomsten, ontdekten L’Echo en stadsmagazine Bruzz. Dat blijkt uit een recent rapport van het auditbureau PwC. De ticketverkoop dekt nog slechts een kwart van de uitgaven. PwC wijst naar de lage tarieven voor specifieke doelgroepen als één van de belangrijke oorzaken.
Nu het huidige beheerscontract binnenkort afloopt, is de financiering van de MIVB onder de loep genomen. Het rapport van PwC benadrukt de noodzaak van een stabiel financieringsmechanisme voor het volgende beheerscontract. Daarover berichtte alvast L’Echo.
De auditor voegt eraan toe dat het niet-indexeren van de tarieven sinds 2014, gecombineerd met de uitbreiding van bepaalde voorkeurstarieven, drukt op de financiële balans van de MIVB. Ter herinnering, sinds juli worden abonnementen voor personen ouder dan 65 jaar verlaagd tot 1 euro per maand, en hetzelfde gold al voor jongeren jonger dan 25 jaar sinds het tweede kwartaal van 2021.
Het Brussels Gewest steunt deze werking door aanvullende subsidies te verstrekken. Om de bijna gratis tarieven voor bepaalde doelgroepen te compenseren, is de subsidie voor voorkeurstarieven gestegen van 60 naar 74 miljoen tussen 2019 en 2022. In totaal zijn de openbare subsidies voor de MIVB in deze periode met 19 procent gestegen tot 1,016 miljard euro voor het jaar 2022.
Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) laat weten dat de regering werkt aan de structuur van het toekomstige contract voor de MIVB. Ze benadrukte dat het vinden van een evenwicht tussen financiële stabiliteit en het aanbieden van betaalbaar openbaar vervoer een prioriteit blijft.
• Eigen inkomsten Brussels ov (MIVB) dekken nog maar een kwart van uitgaven. Redactiefoto.