Mobiliteitsminister Lydia Peeters gaat voorbij aan bezwaren taxisector tegen te hoge taalvereisten; Taxichauffeurs in Vlaanderen krijgen jaar langer de tijd om vereist taalniveau Nederlands te halen
Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters gaat voorbij aan de bezwaren van de Belgische taxisector tegen de te hoge taalvereisten Nederlands voor taxichauffeurs in Vlaanderen. In plaats daarvan geeft ze deze chauffeurs een jaar extra om aan deze taaleis te voldoen. De overgangsmaatregel die tot 30 juni 2024 liep wordt met een jaar verlengd (30 juni 2025) om de chauffeurs de nodige tijd te geven. Met droge ogen zegt de minister: “We stellen jammer genoeg vast dat een grote groep bestuurders het vereiste taalniveau niet zal kunnen bereiken tegen de eerder vooropgestelde deadline van juni 2024. Heel wat taxichauffeurs dreigen dan hun bestuurderspas dan kwijt te spelen waardoor ze hun job niet kunnen uitoefenen.” Ze gaat voorbij aan de bezwaren van ondermeer de Belgische taxiorganisatie GTL.
In 2020 trad het nieuwe taxidecreet in Vlaanderen in werking met als doel om taxi’s als aantrekkelijk en toegankelijk vervoersmiddel in de markt te zetten. Bij deze hervorming werd ook verplicht dat taxichauffeurs een bepaald niveau van Nederlands moeten behalen. Deze vereiste werd gekoppeld aan de bestuurderspas die sinds 1 juli 2020 verplicht is in Vlaanderen.
Ten laatste 2 jaar nadat taxichauffeurs een bestuurderspas hebben gekregen, moeten ze een attest van taalniveau Nederlands B1 (eenvoudig Nederlands – richtgraad 2.2) kunnen tonen. Er werd ook een overgangsperiode ingevoerd voor het behalen van het juiste taalniveau. Houders van een bestuurderspas die verleend werd voor 1 juli 2022 kregen meer tijd om hun Nederlands te verbeteren. Die overgangsperiode werd in juni 2022 met 2 jaar verlengd naar 30 juni 2024, en wordt nu dus nog eens met een jaar verlengd. De groep waarvoor de overgangsmaatregel geldt, wordt bovendien uitgebreid naar iedereen die zijn bestuurderspas kreeg voor 1 juli 2023. Om gebruik te kunnen maken van deze uitzondering moedigt de minister chauffeurs aan om zich zo snel mogelijk in te schrijven voor een opleiding bij een CVO en dit voor 30 juni 2024.
“Taxi’s spelen een belangrijke rol in ons mobiliteitssysteem,” voegt Peeters nog toe. “Om de sector, die het al moeilijk heeft om het nodige personeel te vinden, te ondersteunen, hebben we beslist om deze overgangsmaatregel te nemen zodat iedere taxi nog steeds een bestuurder heeft. Tegelijk tonen we ook aan dat het nog steeds belangrijk is dat alle taxichauffeurs toewerken naar het verplichte niveau.” De minister gaat niet in op de vraag in hoeverre taxichauffeurs die het vereiste (hoge) niveau niet halen, de sector – die toch al moeilijk chauffeurs kan aantrekken – vanwege de taaltest verlaten. Eind december staakten de vaak Franstalige chauffeurs uit Brussel op de Brusselse luchthaven tegen de strenge taaleisen van het Vlaams Gewest (de luchthaven ligt in Vlaanderen). Omdat veel taxichauffeurs in toenemende mate afkomstig zijn uit het buitenland, hebben ze moeite met het te hoog aangezette taalniveau Nederlands.
Hoe nu verder? Het ministerie van Peters draaft vrolijk door, zich niet bekommerend om de kritiek uit de sector: “Taxichauffeurs die nog niet het vereiste taalniveau behaald hebben, kunnen zich sinds oktober 2023 inschrijven voor een online taalopleiding die twee centra’s voor volwassenenonderwijs (CVO’s) ontwikkeld hebben op maat van de taxichauffeur. Deze opleiding focust op het specifieke taalgebruik van de taxichauffeur en is makkelijk te combineren met een job als taxichauffeur omdat de opleidingsblokken flexibel kunnen ingepland worden. Inschrijven gebeurt via de website van de twee centra: KISP of ORIOS.”
Na principiële goedkeuring wordt dit ontwerp van besluit voorgelegd aan de Raad van State voor advies binnen dertig dagen. Nadien volgt nog een definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering.
- Mobiliteitsminister Lydia Peeters gaat voorbij aan bezwaren taxisector tegen te hoge taalvereisten; Taxichauffeurs in Vlaanderen krijgen jaar langer de tijd om het vereiste taalniveau Nederlands te halen. Redactiefoto.