Is de EU-richtlijn platformwerk dood? ‘Alles is lastig met dit dossier’
Inmiddels groeit de wrok: “Alles is lastig met dit dossier”, zei Groen Europarlementariër Kim van Sparrentak tegen Euractiv. “We hebben zoveel stappen gezet in de richting van de Raad, maar ze maken het zo moeilijk om een oplossing te vinden”. De onderhandelingen zijn weer bij af, en de woede is voelbaar in alle politieke gangpaden van het parlement. “Het is catastrofaal”, zei het linkse parlementariër Leila Chaibi tegen Euractiv.
Als uitgesproken voorstander van een richtlijn die meer werknemers beschermt, stemde ze ermee in water in haar wijn te gieten en het Spaanse compromis te aanvaarden. Toch hebben de nieuwe tekstontwerpen onder het Belgische voorzitterschap, die de afgelopen weken zijn verspreid, haar verbijsterd achtergelaten. “Wij geloofden in de Belgen, maar ze hebben ons echt teleurgesteld.”
Een parlementaire fractieadviseur vertelde Euractiv in vertrouwen dat “de Raad misschien zijn eigen kleine interne keuken wil doen – maar zijn ze vergeten dat het Parlement dit ook moet goedkeuren”. Het belangrijkste twistpunt betreft één specifiek land: Frankrijk. “We kunnen niet akkoord gaan met enige algemene uitzondering voor [Emmanuel] Macron, dat is onaanvaardbaar”, zei de rechtse EVP-parlementariër Dennis Radtke tegen Euractiv.
Het intensieve lobbywerk van Frankrijk om de ‘voorschrijvende’ aard van het dossier te beperken, met duidelijke voorbehouden voor de waardering van de nationale autoriteiten over de toepassing van het wettelijke werknemersvermoeden, heeft tot tweedracht geleid, zelfs binnen de Raad. “Frankrijk heeft de richtlijn überhaupt nooit gewild”, zei Van Sparrentak. “We proberen een systeem te creëren dat de meest kwetsbaren beschermt, en Frankrijk zegt: nee”.
Onder strikte vertrouwelijkheid vertelden twee diplomaten uit twee EU-landen aan Euractiv dat Frankrijk met uitzonderlijke macht de toon zette voor de onderhandelingen binnen de Raad, aangezien Duitsland, verscheurd door binnenlandse coalitie-macht, zich voortdurend van stemming heeft onthouden.
“Het beschermen van personen die platformwerk verrichten is en blijft altijd een prioriteit voor Frankrijk”, luidt een Franse nota van 10 januari. “[Maar] onze ambitie om de arbeidsomstandigheden te verbeteren van personen die platformwerk verrichten, mag niet ten koste gaan van echte zelfstandigen en hun professionele vrijheid en autonomie”
Een woordvoerder van het Belgische voorzitterschap bevestigde tegenover Euractiv dat het “een zeer delicaat evenwicht was om te vinden”, hoewel ze gefocust blijven op het vinden van een akkoord voordat de parlementaire zaken worden afgerond in de aanloop naar de EU-verkiezingen in juni.
Macron zou wel eens de ‘moordenaar van het sociale Europa’ kunnen zijn, waarschuwt de rapporteur voor de Platformwerkrichtlijn. Maar de ambtenaren waarmee Euractiv heeft gesproken, zijn nog niet op het punt van totale wanhoop. “Ik zal hiervoor vechten tot de allerlaatste dag van dit mandaat”, zei Radtke.
Maar de middenweg blijft ver aan de horizon. Euractiv kreeg van verschillende mensen die betrokken waren bij de onderhandelingen de bevestiging dat het Parlement van plan is de richtlijn in tweeën te splitsen, zodat vóór de EU-verkiezingen een akkoord kan worden bereikt over algoritmisch beheer.
- Is de EU-richtlijn platformwerk dood? ‘Alles is lastig met dit dossier’. Foto Bolt.