Opnieuw geen overeenkomst over EU-richtlijn voor platformwerk; EU-voorzitter België schrijft uitgeklede tekst voor afgezwakt voorstel
Een trialoogonderhandelingen eerder deze week op dinsdag 30 januari tussen de EU Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de Richtlijn Platformwerk. Het Belgische voorzitterschap werkt nu aan een nieuwe, uitgeklede tekst. Bij verschillende groepen in het overleg was teleurstelling te bespeuren over het ongeïnspireerde en zwakke Belgische voorzitterschap, dat zijn oren laat hangen naar de Franse tegenstand tegen een stevige EU-platformwerkichtlijn.
Zowel Euractiv als het doorgaans goed-geïnformeerde Gig Economy Project twijfelen er aan dat er een EU-brede platformrichtlijn komt. De zware lobby van de platformbedrijven – met Uber voorop – die kosten noch moeite spaart om de ontwikkeling van een EU-richtlijn te blokkeren, is dan de lachende derde, omdat elk land de platformeconomie dan anders gaat reguleren – of niet.
De lidstaten hadden tijdens een bijeenkomst van de Raad van 26 januari overeenstemming bereikt over hun eigen afgezwakte voorstel, maar de onderhandelaars van het Europees Parlement (EP) zeiden dat dit onaanvaardbaar was. België schrijft nu een veel kortere tekst in een poging een aanvaardbaar compromis te vinden.
Euractiv-journalist Théo Bourgery-Gonse meldt dat de nieuwe tekst alleen ‘gedeelde beginselen’ zal schetsen voor een vermoeden van werkgeverschap, in plaats van een specifiek voorstel, en het aan de individuele landen in de EU overlaat om hun eigen specifieke criteria te ontwerpen. De principes die wel EU-breed worden gedeeld, zullen vier gebieden bestrijken: dat er betere arbeidsomstandigheden moeten zijn, dat dit moet worden opgenomen in de nationale wetgeving, dat de uiteindelijke beslissing om de arbeidsstatus te bepalen gebaseerd zal zijn op nationale definities, en dat er een manier moet zijn voor platformen om deze problemen te weerleggen.
Het algoritmische beheergedeelte van de richtlijn – op zich ook niet onbelangrijk – blijft in de tekst staan. Een trialoogvergadering op donderdag 8 februari zal waarschijnlijk beslissend zijn over de vraag of er überhaupt een akkoord zal worden bereikt, waarbij de Raad de dag ervoor overeenstemming moet bereiken over een nieuw, herzien mandaat.
- Opnieuw geen overeenkomst over EU-richtlijn voor platformwerk; EU-voorzitter België schrijft uitgeklede tekst voor afgezwakt voorstel. Redactiefoto.