Richtlijn-discussie: spannend tot de laatste minuut
Totdat de Griekse en Estse ministers tijdens de bijeenkomst van maandag het woord namen, was het volgens Euraktiv en andere Belgische media onmogelijk te zeggen waar hun stemmen terecht zouden komen. Beide landen waren uitgesproken sceptisch over de nieuwste versie van het dossier, daarbij verwijzend naar rechtsonzekerheid en conflicten met hun eigen nationale arbeidswetgeving.
Samen met Frankrijk en Duitsland onthielden zij zich vorige maand tweemaal van stemming tijdens afzonderlijke bijeenkomsten van EU-ambassadeurs, waardoor de vier landen gezamenlijk een blokkerende minderheid vormden en dit in Brussel de vrees wekte dat de zaak nooit voortgang zou boeken.
Maar “in de geest van compromis” en zich ervan bewust dat de ministeriële bijeenkomst van gisteren, om de woorden van het Belgische EU-voorzitterschap te gebruiken, “doorslaggevend” was voor de acceptatie van de richtlijntekst, veranderden Estland en Griekenland op het allerlaatste moment van stem. Dit maakte de weg vrij voor de definitieve acceptatie van de richtlijn. “Hartelijk dank voor de verrassingen op het laatste moment”, zei de Belgische vicepremier Pierre-Yves Dermagne na de stemming, terwijl de ministers klapten en juichten.
Na ruim twee jaar onderhandelen was de Platformwerkrichtlijn – het eerste EU-voorstel om de kluseconomie in de hele EU te reguleren – een van de meest controversiële EU-dossiers geworden. Onderhandelaars van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-Raad zijn het begin februari eens geworden over een afgezwakte versie van de richtlijn. Maar de lidstaten hebben vorige maand twee keer tegen gestemd toen Parijs, Tallinn, Athene en Berlijn met een gekwalificeerde stemprocedure een blokkerende meerderheid bereikten.
Op vrijdag 8 maart stemden de EU-ambassadeurs opnieuw tegen, en Frankrijk zorgde voor opschudding door met een reeks wijzigingen te komen die het land in de tekst wilde aanbrengen en die het belangrijke wettelijke vermoeden van werkgelegenheid zouden verzwakken.
Duitsland onthield zich – zoals tijdens de hele discussie over de richtlijn – maandag opnieuw vanwege de interne machtsstrijd in de Duitse coalitie. De liberale partij FDP is een belangrijke Uber-fan. Frankrijk zei intussen dat het zijn stemming zou uitstellen totdat de Commissie verdere juridische opheldering zou geven, maar andere sceptische landen volgden dit voorbeeld niet, waardoor de twee grootste landen van de EU compleet geïsoleerd achterbleven.
Over belangrijke beslissingen die worden beïnvloed of genomen door een algoritme, zoals compensatie, accountblokkering of ontslag gaat de tekst verder dan wat de EU-wetgeving inzake gegevensbescherming, de AVG, nu biedt. Het akkoord maakt expliciet duidelijk dat dergelijke beslissingen altijd door een mens moeten worden genomen.
- EU-landen nemen eindelijk de platformwerkrichtlijn aan. De Europese taxisector heeft in Brussel – ook in demonstraties – lang en hard voor dit succes gevochten. Redactiefoto.