Tramfeest, tentoonstelling en boek om 150 jaar tram Gent te vieren
Erfgoedkoepel META vzw, De Lijn, stad Gent en Erfgoedvereniging ETG vzw vieren 150 jaar tram in Gent met een uniek Tramfeest op zondag 19 mei 2024. Die dag trekt een parade door de stad met maar liefst anderhalve eeuw authentieke trams.
Hier kunt u een kijkje nemen in de geschiedenis van de trams in Antwerpen en Gent. Trams zijn heuse stadsiconen die zich door de jaren heen grondig hebben ontwikkeld en mee het stadszicht hebben bepaald. De meeste historische trams verlaten slechts zelden of nooit het museum. Maar voor het Gentse Tramfeest worden er uiteraard uitzonderingen gemaakt. Tramkenners mogen zich alvast verheugen op enkele unieke pareltjes en regelrechte klassebakken; trams waarvan de charme, authentieke uitstraling, bijzondere geschiedenis en indrukwekkende prestaties ook een groot publiek zullen weten te bekoren.
Onder meer een heuse paardentram én een stoomtram laten zich op 19 mei in volle glorie bewonderen én uitproberen! Eveneens niet te missen zijn de drie-assers die typisch waren voor Gent en gedurende meer dan 40 jaar het stadsbeeld hebben bepaald. Naast de stadstrams zullen ook enkele trams van het voormalig streektrambedrijf NMVB aanwezig zijn. Deze reden op tramlijnen naar Evergem, Wetteren, Nevele, Zomergem, maar ook veel verder, zelfs tot in Geraardsbergen.
Alle trams die op 19 mei deelnemen aan het Tramfeest zijn, samen met hun specifieke kenmerken, te vinden op www.150jaartram.be
Op zaterdag 18 mei 2024 wordt Gent al doorkruist door historische erfgoedtrams met het station Sint-Pieters als centraal punt. Je kan kiezen tussen een rondje centrum (Sint-Pieters – Bijloke – Koophandelspein – Sint-Pieters), een rit naar Zwijnaarde of naar Moscou. Het echte tramfeest vindt plaats op zondag 19 mei 2024. Er is een tramparade en publieksritten met historische trams, evenals allerlei randanimatie. De Korenmarkt vormt de centrale feestlocatie.
Een twintigtal historische en recentere trams – samen goed voor 150 jaar tramgeschiedenis – rijdt op 19 mei tussen 10.30 en 11.15 uur in een optocht van de Lange Steenstraat naar het Duivelsteen. Traject: Lange Steenstraat – Geldmunt – Kleine Vismarkt – Groentenmarkt – Kortemunt – Korenmarkt – Cataloniëstraat – Emile Braunplein – Sint-Baafsplein – Limburgstraat. De trams zijn op dat moment niet publiek toegankelijk.
Tussen 12.00 en 18.00 uur is er een tramexpo met een opstelling van historische trams in de omgeving van de Korenmarkt. Op de Korenmarkt zal ook de pas gerestaureerde bovenleidingswagen uit 1920-1922 te bewonderen zijn. Ook zijn er tussen 12.00 en 17.30 uur ritten met historische trams door het centrum van Gent (tussen Sint-Niklaasstraat en Sint-Pietersstation). Tickets zijn verkrijgbaar aan de verkoopstand op de Korenmarkt en aan het Sint-Pietersstation. De ritten vertrekken elke 15 minuten en het hele traject wordt in crica drie kwartier afgelegd.
Tussen 12.00 en 17.30 zijn er ritten met een historische paardentram door het centrum van Gent (tussen Sint-Niklaasstraat en Lange Steenstraat). Tickets verkrijgbaar aan de verkoopstand op de Korenmarkt. De ritten vertrekken elke 40 minuten; de ritduur van het volledige traject is circa 30 minuten. Voor de publiekritten moet betaald worden, alle andere activiteiten zijn gratis.
De tijdelijke expo ‘150 jaar tram Gent’ in het Industriemuseum vertelt het verhaal van de trams in Gent en maakt de impact duidelijk van de komst van tramlijnen op de bevolking. Je maakt kennis met de evolutie van de tramrijtuigen en het boordpersoneel, ontdekt sporen van verdwenen lijnen in de stad en hoe de tramwereld er achter de schermen uitziet. Deze tentoonstelling loopt van 17 mei tot 1 september 2024.
Er is ook een boek: ‘150 jaar tram Gent: sporen door de tijd’. Met dit boek stap je aan boord voor een historische reis door 150 jaar tramgeschiedenis in Gent. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde foto’s, kaarten, anekdotes en de meest markante mijlpalen ontdek je het onweerstaanbare verhaal over anderhalve eeuw trams in de stad. Te koop in de verkoopsstand van Uitgeverij Snoeck of in de betere boekhandel. Ook zijn er erfgoedwandelingen rond de Gentse tram.
In de erfgoedapp vind je drie tramwandelingen in het Gentse. Via historische foto’s en zichtbare sporen in het straatbeeld komt de tram uit het verleden terug tot leven.
Deze wandelingen zijn terug te vinden in de erfgoedapp van de erfgoedvereniging META die je kunt downloaden in de Playstore of Appstore.
- Tramfeest, tentoonstelling en boek om 150 jaar tram Gent te vieren. Illustratie Tramfeest 150 jaar Gentse tram.