Banken trekken aan de noodrem
Op 23 november was er opnieuw een bijeenkomst met de banken en Gigarant, en daar bleek dat er van een kentering absoluut geen sprake meer was. Het resultaat van de busbouwer stond nu al voor 33,6 miljoen euro in het negatief. Erger nog: in het derde kwartaal waren er opnieuw meer voertuigen afgeleverd, wat op zich goed nieuws was, maar omdat er in de afbouw van laattijdige leveringen ook verlieslatende stadsbussen van De Lijn zaten, maakte dat de situatie er niet beter op.
Toen Van Hool in december een ‘standstill’ vroeg, waarbij alle terugbetalingen van kredieten tot eind maart 2024 werden stopgezet, trokken de banken en Gigarant aan de noodrem. Ze vroegen aan het bedrijf een chief restructuring officer of co-CEO aan te stellen die uiterlijk tegen eind februari actief moest zijn om het zinkende schip te redden.
In januari gaven de bestuurders van de busbouwer groen licht om een contract af te sluiten met Marc Zwaaneveld aan een vergoeding van 4.000 euro per dag (exclusief btw). De advies- en consultancygroep PwC – die jaarlijks zo’n 1 miljoen euro had gefactureerd aan Van Hool – kreeg van de banken andermaal de vraag om een onafhankelijke doorlichting te maken van de groep, zodat de “commerciële en financiële stabiliteit” en de “veronderstellingen in het businessplan” konden worden onderzocht.
De rest is geschiedenis. Op 8 april kwam er een eind aan de doodsstrijd van Van Hool, die alles bij elkaar ruim twee maanden had geduurd. Twee dagen later kozen de curatoren voor de Nederlandse busbouwer VDL en de Duitse trailerbouwer Schmitz Cargobull om de onderdelen van de failliete groep over te nemen.
In een reactie ontkent Filip Van Hool dat er sprake was van creatieve boekhouding en dat op die manier de banken een rad voor ogen werd gedraaid. “Het is ook manifest onjuist dat mijn echtgenote in haar functie de financieel directeur omzeilde. Zij heeft geen enkele stap genomen zonder dat de CFO daarvan op de hoogte was.” Hij betreurt dat met dit artikel een beeld van het bedrijf wordt geschetst dat volgens hem “karikaturaal en onjuist” is.
- Filip van Hool (rechts, naast Marc Zwaaneveld) ontkent creatieve boekhouding en betreurt het ‘karikaturale en onjuiste’ beeld dat De Tijd schetst. Foto Van Hool.