111 miljoen voor verbetering openbaar vervoer in Vervoerregio Amsterdam: Gemeenten Zaanstreek-Waterland willen betere verbindingen, buurtbussen en fietskluizen
In drie jaar tijd gaat de Vervoerregio Amsterdam, waar ook Zaanstreek-Waterland onder valt, 111 miljoen euro investeren in het verbeteren van het openbaar vervoer. Op 9 juli worden knopen doorgehakt in een vergadering van de regioraad, maar het is nu al duidelijk dat sommige wensen niet doorgaan.
De 111 miljoen euro die de Vervoerregio te besteden heeft zijn het resultaat van de motie van Tweede Kamerlid Mirjam Bikker (ChristenUnie) die het kabinet opriep om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen.
Met het geld wil de Vervoerregio Amsterdam dan ook in elk geval de prijsstijgingen dempen. Daar gaat zo’n 48 miljoen euro naartoe. Ook is al besloten dat er in ieder geval 17,5 miljoen euro gaat naar het verbeteren van de toegankelijkheid van bushaltes en voertuigen. De rest is om het ov te verbeteren.
De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam konden de afgelopen maanden aangeven waar ze het overgebleven extra geld aan zouden willen besteden. Gemeenten Purmerend, Zaanstad, Waterland, Edam-Volendam hebben ook hun wensen ingediend bij de Vervoerregio. In het voorstel van de Vervoerregio is aangegeven welke gemeenteplannen de voorkeur hebben. Of de plannen erdoor komen hangt er deels vanaf of ze niet al door de Vervoerregio zijn opgepakt en of het bestuur het ziet als een prioriteit.
Zaanstad krijgt voor sommige plannen geen geld, valt aldus het Noordhollands Dagblad, te lezen in het voorstel. Een tariefaanpassing voor lijn 69 zodat die op hetzelfde niveau blijft, zien de bestuurders niet in lijn met ‘de concessieafspraken’. De lijnen moeten hetzelfde tarief overal blijven hanteren. Ook voor een bushalte bij Zaandijk/Zaanse Schans zou al een potje zijn begroot.
De plannen van de gemeente Zaanstad worden voor een deel ook verwelkomd. Zo worden onder meer plannen voor gratis busvervoer voor 67-plussers, de ondersteuning van buurtbussen en de busverbindingen in Assendelft en Wormerveer-Noord toegejuicht.
De plannen van Purmerend, het verbeteren van de Park & Ride aan de N244 en het versterken van de openbare ruimte op station Purmerend kunnen ook niet rekenen op een vinkje. Voor die plannen zou ook al voldoende geld beschikbaar zijn.
De punten die de gemeente Waterland aandroeg krijgen de voorkeur: digitale informatiepanelen bij de nieuwe haltes op de Bernhardlaan, meer fietsparkeerplaatsen en fietskluizen bij haltes, het verbeteren van verschillende aanlooproutes en een nieuwe busbaan die station Noord in Amsterdam verbindt met Waterland. Edam-Volendam valt ook in de prijzen: de gemeente wilde dat de haltes toegankelijker worden gemaakt.
- 111 miljoen voor verbetering openbaar vervoer in Vervoerregio Amsterdam: Gemeenten Zaanstreek-Waterland willen betere verbindingen, buurtbussen en fietskluizen. Foto Vervoerrregio Amsterdam.