Families Porsche en Piëch vergroten belang in Flix SE
Porsche SE, de investeringsmaatschappij van de families Porsche en Piëch, die een controlerend belang hebben in de Volkswagen-groep, heeft samen met enkele andere investeerders de afgelopen maanden voor ongeveer 900 miljoen euro een belang van 35 procent opgebouwd in Flix SE, het moederbedrijf van onder meer FlixBus, FlixTrain en Greyhound.
Dit voorjaar doken sterke geruchten op over een beursgang van Flix, die enkele aandeelhouders de mogelijkheid zou bieden om uit het kapitaal te stappen. De medeoprichter en CEO van Flix, André Schwämmlein, heeft de beursplannen nog niet bevestigd of ontkend. Bij de recentste kapitaalronde in 2021 werd Flix gewaardeerd op 3 miljard euro. Bij een beursgang zou een waarde van minstens 4 miljard euro worden nagestreefd.
Uit de halfjaarcijfers van Porsche SE blijkt dat het de afgelopen maanden deel uitmaakte van een consortium van grote Europese investeerders dat een belang van 35 procent opbouwde in Flix SE. De Zweedse investeringsmaatschappij EQT van de familie Wallenberg en de Kühne Holding van de logistieke reus Kühne + Nagel waren de laatste maanden al bekend geworden als de belangrijkste investeerders van het consortium.
Porsche SE betaalde volgens het bestuurslid Lutz Meschke in De Tijd “een laag dubbelcijferig miljoenenbedrag” voor zijn belang in Flix. Het is niet bekend hoe groot het individuele belang van Porsche SE in Flix nu is. “We investeren in Flix omdat duurzame en betaalbare mobiliteitsoplossingen een groot groeipotentieel hebben”, zei Meschke, die ook de financieel directeur is van de sportwagenbouwer Porsche.
FlixBus is niet alleen het grootste, maar met afstand ook het succesvolste private ov-bedrijf van Europa. Het bedrijf werd in 2009 opgericht door de de Münchense studenten Daniel Krauss, Jochen Engert en André Schwämmlein. Ze liepen vooruit op de liberalisering van het langeafstandsbusvervoer in Europa in het algemeen en in Duitsland in het bijzonder.
Toen die in 2013 realiteit werd, activeerde FlixBus vier lijnen in Zuid-Duitsland. Van daaruit begon de verovering van Europa, vooral via overnames. Flix ontpopte zich als een lieveling van internationale investeringsmaatschappijen. Het bedrijf heeft grote fondsen als General Atlantic, Permira en BlackRock onder zijn grootaandeelhouders. Die gaven Flix de nodige financiële vuurkracht voor de internationale expansie. De autonome groei gebeurt veelal via geselecteerde onderaannemers. Flix verzorgt vanuit het hoofdkantoor in München de planning en marketing van het vervoer.
In 2019 nam FlixBus Eurolines over en twee jaar later kocht het het Amerikaanse Greyhound. Vorig jaar boekte Flix met het uitbaten van zijn bussen en treinen een operationele winstmarge van 5,2 procent, goed voor 104 miljoen euro. Het concern is nu actief in 43 landen, waar het 81 miljoen passagiers en 5.600 bestemmingen bedient.
- Families Porsche en Piëch vergroten belang in Flix SE. Redactiefoto.