OV-Bureau spreekt reserves aan om bussen in Drenthe en Groningen op de weg te houden
In Drenthe en Groningen wordt volgend jaar geen openbaar busvervoer geschrapt, ondanks bezuinigingen van het kabinet. Door geld uit de reserves te halen en zeer strak te begroten hoopt het OV-Bureau Groningen-Drenthe de bezuinigingen het hoofd te kunnen bieden, aldus OOG TV.
Daarnaast heeft de Tweede Kamer zich hard gemaakt voor extra geld richting het busvervoer. Als er geen nieuwe tegenslagen komen, dan hoeven er geen buslijnen geschrapt te worden, volgens het OV-Bureau.
Maar voor hoe lang gaat dit goed? De spaarpot is bijna leeg en voor de toekomst moeten er juist meer bussen rijden in plaats van minder. Dat vinden directeur Rosalinde Hoorweg van het OV-Bureau en vervoersgedeputeerde Henk Jumelet (CDA). Beiden vinden de situatie nu al, maar zeker na volgend jaar en in de verdere toekomst “onhoudbaar.”
Het kabinet gaat 335 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer. 225 miljoen euro wordt gekort op het openbaar vervoer voor studenten en dat raakt beide provincies. Zo komt de bezuiniging op de ov-kaart voor studenten voor Drenthe neer op 7 miljoen euro minder.
Er bestaat geen apart openbaar vervoer voor studenten, dus de bezuiniging van 225 miljoen euro gaat ten koste van het hele openbaar vervoer-netwerk en alle reizigers, aldus het OV-Bureau Groningen-Drenthe.
Reizigersorganisatie Rover rekende vorige week uit dat er door de kabinetsingrepen een bezuiniging van 11 miljoen euro in Drenthe terecht gaat komen, waarvan nu blijkt 7 miljoen euro bij het busvervoer.
Voor volgend jaar lijkt de kou dus nu uit de lucht. Het OV-Bureau heeft met piepen en kraken een begroting gemaakt. “Wat ons voor het grootste deel redt, zijn de zogeheten Bikker-gelden (geregeld via een motie ingediend door CU-Tweede Kamerlid Mirjam Bikker). Dat geld kwam na de coronaperiode en is structureel. Dat zorgt voor 9,8 miljoen euro extra. Maar dat geld is grotendeels nodig om de eerdere tariefstijging te voorkomen. Door heel conservatief te begroten en bijna 700.000 euro uit de eigen spaarpot te halen gaat het het OV-Bureau lukken om de huidige dienstregeling te handhaven”, aldus gedeputeerde Henk Jumelet.
Al is er ook meteen een waarschuwing. Er hoeft niet veel te gebeuren en dan is er volgend jaar toch pijn voor de reizigers. Hoorweg benadrukt dat het een ontwerpbegroting is. “Voor nu is deze sluitend, maar er kunnen geen nieuwe tegenslagen of kostenstijgingen bij. De bodem van de reserve is in zicht, net als de ondergrens van het openbaar vervoer-netwerk. Bij nieuwe tegenvallers komen het afschalen van de dienstregeling en het verhogen van het buskaartje helaas toch weer in beeld.”
Hoorweg en Jumelet vinden de financiële situatie voor de toekomst dus onhoudbaar. Hoorweg: “Al eerder deden we een forse greep in onze reserves en die zijn een keer op. Eigenlijk zouden we nu al meer ritten moeten rijden vanwege reizigersgroei, en dan heb ik het nog helemaal niet over de verdubbeling van het openbaar vervoer in Drenthe richting 2040. Als je echt veel meer autorijders in de bus wilt krijgen, dan kan dat niet met het geld voor deze dienstregeling. Ik kan zo meerdere buslijnen noemen in Drenthe waar de bus nog maar twee of zelfs een keer per uur komt. Je wilt voor de reizigers, juist ook in de regio, de bus vaker laten rijden.”
“Kijk naar de wens van de wijken Bargeres, Rietlanden, Parc Sandur en Delftlanden in Emmen, die willen een busverbinding met treinstation Emmen Zuid. Dat kan nu niet”, schetst Jumelet als voorbeeld.
- OV-Bureau spreekt reserves aan om bussen in Drenthe en Groningen op de weg te houden. Redactiefoto.