Wagenpark verduurzamen? Dit zijn de 5 meestgestelde vragen van fleetmanagers
De druk op fleetmanagers om te verduurzamen neemt toe. Strengere milieuregels, de opkomst van zero-emissie zones en snelle technologische ontwikkelingen maken het verduurzamen van het wagenpark geen luxe meer, maar noodzaak. Toch roept deze transitie veel vragen op. Webfleet, wereldwijd expert in wagenparkbeheer, zet de vijf meestgestelde vragen uit de praktijk op een rij en deelt concrete handvatten.
- Hoe begin ik met het verduurzamen van mijn wagenpark? Begin met laaghangend fruit: makkelijke stappen met direct effect die je niet direct in de kosten jagen, zoals zuiniger rijden of optimaliseren van routes. Data is hierbij cruciaal. Slimme fleetmanagementoplossingen laten precies zien waar de grootste kansen liggen. Zijn bepaalde routes bijvoorbeeld korter of via milieuzones? Zet dan eerst op deze routes een elektrisch voertuig in, voordat je je hele wagenpark vervangt.
- Zijn hybride voertuigen nog de moeite waard? Hybrides waren jarenlang een logische tussenstap, minder uitstoot en toch vertrouwd rijden. Maar inmiddels is volledig elektrisch rijden vaak haalbaar. Elektrisch laden gaat steeds sneller en de actieradius wordt steeds groter. Bovendien is het een stuk duurzamer. Heb je al een hybride vloot? Dan is het prima om deze uit te rijden want je voertuigen zo lang mogelijk gebruiken is ook duurzaam. Maar als voertuigen aan vervanging toe zijn, is de stap naar volledig elektrisch nu vaak verstandiger en toekomstbestendiger.
- Hoe bereid ik chauffeurs goed voor op elektrisch rijden? Een elektrische wagen rijdt anders. Niet moeilijker, maar wel slimmer. Chauffeurs moeten bijvoorbeeld leren omgaan met actieradius, laadtijden en regeneratief remmen. Geef ze daarom inzicht in hoe ze hun rijstijl kunnen aanpassen om het maximale uit een accu te halen, zoals slim gebruik van de airco en eco-modus. Betrek ze ook bij de routeplanning zoals slim laden tijdens pauzes of administratiewerk verhoogt de efficiëntie aanzienlijk.
- Waar past waterstof in de race naar duurzame brandstoffen? Waterstof heeft potentie, vooral voor langeafstandsvervoer en zware voertuigen. Het tanken gaat snel en het rijbereik is groot. Toch is de technologie nog niet volwassen. Het energierendement van waterstof is veel lager dan elektriciteit, en er zijn nog weinig waterstof tankstations. Ook zijn waterstofvoertuigen op dit moment nog een stuk duurder dan elektrische of diesel- en benzinevoertuigen. Voor de meeste wagenparken is het dus nog geen logische stap, maar toch zijn er voorlopers die al wel zijn overgestapt op een waterstof-wagenpark.
- Wat is de grootste uitdaging voor de verduurzaming van wagenparken? De techniek is er, de wil vaak ook, maar gedragsverandering blijft de grootste hobbel. Zowel onder bestuurders als bij het management kan weerstand bestaan vanwege kosten en lastige regelgeving. Elektrische voertuigen zijn vaak nog duurder in aanschaf, en de terugverdientijd is niet altijd direct zichtbaar. Regelgeving maakt het extra complex, met uiteenlopende milieuzones, veranderende subsidies en onduidelijkheid over toekomstige verplichtingen.
Draagvlak is cruciaal voor succesvolle verduurzaming, dus verzamel gelijkgestemden, maak een overzichtelijke kosten-batenanalyse en blijf up-to-date over regelgeving. Maak het vooral concreet: met data, een sterk verhaal en succesvolle voorbeelden overtuig je ook de twijfelaars.
- Wagenpark verduurzamen? Dit zijn de 5 meestgestelde vragen van fleetmanagers. De e-taxi rukt al goed op in Amsterdam. Redactiefoto.