Agressie in OV bestrijden vergt geïntegreerde aanpak
Agressie in het openbaar vervoer kan alleen maar efficiënt aangepakt worden wanneer dat gebeurt op een gestructureerde en geïntegreerde wijze met alle betrokken partijen. OV-bedrijven moeten daarvoor onderling samenwerken en er eveneens politie en gemeente- of stadsbesturen bij betrekken.
Dat is alvast de conclusie van het seminarie ‘Veilig onderweg’ dat in Antwerpen werd georganiseerd door het mobiliteitsbureau Yellow Window van het ontwerpteam rond Axel Enthoven. In het kader van het Europees onderzoeksproject ACCTING, dat de impact van de Green Deal op kwetsbare groepen onderzoekt en beleidsvoorstellen maakt, onderzocht Yellow Window de impact van onveiligheid in en rond het openbaar vervoer op kwetsbare groepen zoals vrouwen en minderheden. Vertegenwoordigers van De Lijn, de Belgische Spoorwegen en de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB stelden beknopt voor welke initiatieven zij ter zake nemen. Daaruit kwam alvast naar voor dat elkeen op zijn terrein actief is en dat er van onderlinge samenwerking nauwelijks sprake is. Toch is dat een kernvereiste gaven zowel Peter Meukens (reizigersorganisatie TreinTramBus) als Jan Politiek (Arriva Nederland) aan.
Een integrale en holistische aanpak van onveiligheid is dringend nodig. Daartoe werd in Nederland een convenant opgesteld met alle vervoersmaatschappijen – de Nederlandse Spoorwegen, de stedelijke vervoerdiensten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de vijf privé-operatoren – waarbij eenieder dezelfde aanpak heeft en alle incidenten nauwgezet en gedetailleerd worden geregistreerd. Hierdoor kan men daderprofielen opstellen, probleemlijnen en -wijken omschrijven en kan men, in overleg met lokale politiediensten en gemeente- of stadsbesturen een concreet actieplan uitwerken dat ruimer gaat dan louter het openbaar vervoer. Bovendien riskeren daders ook een tijdelijk reisverbod met het openbaar vervoer. Onder meer in Noord-Oost-Nederland en de Drechtsteden leverde dat alvast al positieve resultaten op.
In België lijkt dergelijke geïntegreerde aanpak voorlopig nog veraf.
- Agressie in het OV bestrijden vergt een geïntegreerde aanpak. In België werkt elk OV-bedrijf voor zich. Redactiefoto.