Shuttel: ‘Aantal thuiswerkdagen neemt snel af door hoge energieprijzen’
De hoge energierekening jaagt mensen weer richting kantoor. In het afgelopen halfjaar zijn we veel minder gaan thuiswerken. Dat blijkt uit gegevens van mobiliteitsprovider Shuttel, die zijn opgevraagd door BNR. De mobiliteitsprovider wijt de daling aan de gestegen energieprijzen en de lage thuiswerkvergoeding. Voor het ov – dat dankzij meer thuiswerkers sinds de coronapandemie minder woon-werkverkeer heeft – zou deze constatering interessant kunnen zijn.
In de tweede helft van 2022 daalde het aantal thuiswerkers met 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens Shuttel ligt dit niet alleen aan het einde van de coronamaatregelen. Ook hoge stookkosten drijven werknemers terug naar kantoor.
De thuiswerkvergoeding van 2,15 euro per dag dekt de kosten meestal niet, zegt Klaas Pieter Roemeling, directeur van Shuttel, bij BNR. “Mensen gaan hierdoor vaker naar kantoor om thuis de energierekening laag te houden.” Een reëlere vergoeding spoort mensen aan om vaker thuis te werken. “Dat levert minder CO2-uitstoot op en brengt ons dichter bij het reductiedoel dat is vastgelegd in het klimaatakkoord’, aldus Roemeling. In 2030 moet de CO2-uitstoot van al het werkgebonden verkeer met 1 megaton zijn teruggedrongen.
BNR merkt op dat die thuiswerkvergoeding onbelast is. De hoogte is gebaseerd op een berekening die het Nibud een halfjaar geleden maakte, maar volgens Nibud-woordvoerder Max Peijnenburg zijn de prijzen sindsdien enorm gestegen en is de berekening daarmee achterhaald. Het Nibud zal voorlopig niet opnieuw becijferen hoeveel het thuiswerken precies kost. Dat gebeurt maar eenmaal per jaar.
- Shuttel: ‘Aantal thuiswerkdagen neemt snel af door hoge energieprijzen’. Foto Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM).