Anders Reizen wil vervolgonderzoek doen naar wat het gewoontegedrag van werkende Nederlanders in stand houdt
Na corona zijn meer mensen meer thuis gaan werken (2 op de 5 in 2022 ten opzichte van 3 op de 10 in 2019), zo blijkt uit het rapport. Dat is een positieve beweging, maar lost de piekbelasting met alle schadelijke effecten niet op. De Coalitie Anders Reizen ziet voorbeelden die laten zien hoe je positieve verandering kan doorvoeren binnen je bedrijf. Anders Reizen wil vervolgonderzoek doen naar wat het gewoontegedrag van werkende Nederlanders in stand houdt.
Houppermans: “Er zijn bedrijven die afspreken dat je niet fysiek bij elkaar komt vóór tien uur in de ochtend. Of zij spreken af dat complete teams fysiek samenwerken op maandag en woensdag. Een andere manier om medewerkers de spits te laten omzeilen, is het stimuleren van de fiets. Bedrijven die daar succesvol in zijn betalen meer kilometervergoeding voor de fiets dan voor de auto.”
Het onderzoek van Kantar Public bestaat uit twee delen: literatuurstudie en een survey onder 1.121 werkende Nederlanders. Ook werd de data geanalyseerd van het Nederlands Verplaatsingspanel. Een panel van 10.000 personen waarvan sinds 2019 real time alle verplaatsingen en verblijven worden gemeten. Het onderzoek is representatief voor heel werkend Nederland.
De Coalitie Anders Reizen is een missiegedreven netwerk van 70 grote Nederlandse werkgevers. Zij hebben afgesproken om uiterlijk in 2030 hun CO2-uitstoot op mobiliteit met de helft te verminderen ten opzichte van 2016. De bedrijven delen de best werkende praktijkvoorbeelden met elkaar om dat doel te bereiken. Anders Reizen is een doe-netwerk. De best werkende voorbeelden worden door de bedrijven overgenomen.
- Anders Reizen wil vervolgonderzoek doen naar wat het gewoontegedrag van werkende Nederlanders in stand houdt. Redactiefoto.