Belastingdienst zegt lessen te trekken uit Uber Files: ‘Wel rook, geen vuur’ zeggen betrokkenen
De top van het internationale deel van Uber, dat in Amsterdam is gevestigd, pochte – aldus de Uber Files – over de ‘zeer waardevolle relatie’ met de Belastingdienst. In sommige gevallen kon er weleens iets geregeld worden met buitenlandse belastingdiensten. Nu blijkt er volgens de Belastingdienst ‘wel rook, maar geen vuur’ te zijn geweest. Maar het contact met grote bedrijven moet nu wel minder informeel en in alle gevallen goed gedocumenteerd zijn, vinden medewerkers van de fiscus. Het onderzoek mag vanwege vertrouwelijkheid niet openbaar worden gemaakt. Het ligt wel ter inzage voor Kamerleden.
Ambtenaren van de belastingdienst informeerden woensdag de Tweede Kamer over het eigen onderzoek naar de Uber Files.
Duizenden interne documenten die vorig jaar werden gelekt naar internationale media gaven een bijzonder beeld van de relatie tussen de Belastingdienst en het Amerikaanse platformbedrijf.
Intern onderzoek naar mogelijke bevoordeling van het Amerikaanse Uber pleit de Belastingdienst vrij, aldus het FD. Toch zeggen medewerkers lessen te trekken uit de affaire rondom de Uber, zeiden zij woensdag tijdens een gesprek met leden van de Tweede Kamer over de zogeheten Uber Files. Het contact van de Nederlandse fiscus met grote bedrijven moet formeler, het vastleggen van contacten beter.
Uit gelekte stukken, correspondentie tussen medewerkers van Uber, kwam vorig jaar het beeld naar voren van een zeer innige omgang tussen belastingambtenaren en de fiscalisten van Uber. Een consortium van internationale media publiceerde hierover. De top van het internationale deel van het bedrijf, dat in Amsterdam is gevestigd en dat de internationale belastingdraaischijf voor de Europese activiteiten van het bedrijf is, pochte zelfs over de “zeer waardevolle relatie” met de Belastingdienst. Die zou zelfs bereid zijn geweest informatieverzoeken over Uber van andere landen te vertragen, informeel vertrouwelijke informatie over andere autoriteiten te lekken, en zelfs voor een vriendelijker fiscaal regime voor het miljardenbedrijf te pleiten bij de Franse overheid.
Toch concludeerde de Belastingdienst in het interne onderzoek naar de Uber Files dat de Tweede Kamer eind vorig jaar ontving, dat daar allemaal geen sprake van is geweest. “Alle aantijgingen uit de Uber Files zijn een voor een weersproken en weerlegd”, hield Dyon van Beek, directeur van de afdeling Grote ondernemingen waar Uber onder valt, de Kamer voor in een mondelinge toelichting. Er was weliswaar forse druk vanuit het bedrijf op de Belastingdienst, maar daartegen is “effectief weerstand geboden”.
Niet alle Kamerfracties waren van die uitleg onder de indruk. Zo worstelde het partijloze Kamerlid Pieter Omtzigt met de uiteenlopende interpretaties van de wederzijdse contacten door Uber en de Belastingdienst. “Ik kijk naar twee totaal verschillende werelden”, aldus Omtzigt in het FD. “Alles wat in de media is gemeld, is gebaseerd op interne vastleggingen van Uber”, zei Van Beek. “Het is niet ongebruikelijk dat mensen in een gesprek zitten en iets anders beleefd hebben. Ons onderzoek is vooral gericht geweest op de feiten, niet de perceptie, en dat leidt tot een andere conclusie. Er was misschien wel rook, maar geen vuur.”
Die ‘geur van rook’ blijft echter wel hangen, constateerde VVD’er Folkert Idsinga. “Het is moeilijk te voorkomen dat er een eigen interpretatie wordt gegeven door een bedrijf”, aldus Van Beek.
Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) heeft drie hoogleraren gevraagd het onderzoek te ‘valideren’. Volgens een van hen, hoogleraar belastingrecht Henk Vording, lijkt Uber met zachte hand te zijn gecorrigeerd.
- Belastingdienst zegt lessen te trekken uit Uber Files: ‘Wel rook, geen vuur’ zeggen betrokkenen. Redactiefoto.