Belgische regering geïnspireerd door EU ontwerp-richtlijn platformwerkers: ‘Platformwerkers in principe werknemers’
De Belgische regering heeft zich in de onderhandelingen over hervormingen op de arbeidsmarkt (zoals avondwerk, de vierdagenweek en het platformwerk) rond half drie vannacht laten inspireren door de ontwerp-richtlijn van de EU Commissie, waarin platformwerkers in principe werknemers zijn, tenzij het platform kan aantonen dat ze zelfstandige werkers zijn. Ook komt er voor elke werker in de platformeconomie een arbeidsongevallenverzekering.
Vorig jaar werd bij het begrotingsaccoord al aangekondigd dat de regels voor avondwerk in de e-commerce soepeler zouden worden en dat platformwerkers een beter statuut zouden krijgen. Elke politieke partij had z’n eigen voorkeuren, waarbij de liberalen versoepeling van het avondwerk wilden en de socialisten inzetten op betere werkomstandigheden in de platformsector met bedrijven als Deliveroo en Uber. Vaak zijn de medewerkers van deze platformen als (schijn)zelfstandige aan het werk. De socialisten mikten op betere sociale bescherming door van de platformwerkers werknemers te maken. Juist over die vraag loopt nog een beroepszaak tegen Deliveroo, dat eerder verder mocht werken met zelfstandigen.
Voor de Belgische regering geldt nu voor de platformeconomie net als voor de EU Commissie in haar ontwerp-richtlijn het zogenaamde ‘weerlegbaar vermoeden van werknemerschap’. Dat vermoeden kan worden weerlegd op basis van de algemene criteria van de wet op de arbeidsrelaties van 2006. Dat betekent dat platformwerkers gemakkelijker als werknemers kunnen werken, maar ze kunnen dat desgewenst ook als zelfstandige doen.
“In het akkoord is het prioritair dat platformwerkers een betere sociale bescherming krijgen door hen het werknemersstatuut toe te kennen op basis van de Europese criteria die door deze regering worden overgenomen,” aldus de vakbond ABVV-BTB. De Europese criteria om te bepalen of een platformwerker een werknemer of zelfstandige is worden door België volledig overgenomen. Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV: ”Een recente toetsing van Uber en Deliveroo door de Europese vakorganisatie ETUC toonde aan dat de chauffeurs en koeriers van deze bedrijven onder het werknemersstatuut zullen vallen. Het feit dat Minister Dermagne deze criteria overneemt is dan ook een positieve zaak”.
- Belgische regering geïnspireerd door EU ontwerp-richtlijn platformwerkers: ‘Platformwerkers in principe werknemers’