Bij Belgische bus- en autocarbedrijven staan 1875 vacatures open
De Belgische bus- en autocarbedrijven zijn op zoek naar 1875 nieuwe werknemers, waarvan maar liefst 1535 chauffeurs. Dat becijferde de Federatie van Belgische Autobus- en Autocarbedrijven (FBAA) aan de vooravond van haar jaarlijkse Lentereceptie op maandag 13 maart in de Proximus Lounge in Evere. Het personeelstekort is zodanig nijpend dat er bepaalde bus- en schoolvervoertrajecten (geregeld vervoer) ingekort of zelfs niet meer gereden worden. De autocarsector (toerisme, ongeregeld vervoer) zag tijdens de coronaperiode dan weer veel chauffeurs vertrekken. Nu de vraag naar autocarreizen weer stijgt, is er ook in die subsector hoge nood aan bijkomende chauffeurs.
Volgens de sectorfederatie kampt het chauffeursberoep met een imagoprobleem. “Toch zijn er vele troeven aan het beroep. Je hebt elke dag sociaal contact met mensen die bovendien dankbaar zijn omdat je hen naar hun bestemming brengt. Je geniet veel vrijheid en autonomie en bent baas over je eigen bus. En van achter het stuur heb je een venster op de wereld, de bus brengt je overal”, zegt Pieter Van Bastelaere, CEO van de FBAA, die de belangen van de private Belgische bus- en autocarondernemingen vertegenwoordigt.
Om het chauffeurstekort op te vangen, roept de sector de overheid op om zo snel mogelijk flexijobs in te voeren, alsook om prioriteit te geven aan het opleiden van autobus- en autocarchauffeurs via VDAB, Bruxelles Formation en Forem. De vele honderden chauffeurs die via die kanalen worden opgeleid en tewerkgesteld, lossen het probleem maar voor een deel op.
• Bij Belgische bus- en autocarbedrijven staan 1875 vacatures open.